АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН ВЗРИВИ ИНФОРМАЦИОННАТА БОМБА

Президентът на Русия Владимир Путин
24.02.2023 / 10:20

Докато нашите западни колеги говорят нещо за "депутинизация", президентът на Русия привлече вниманието на целия свят. Речта му пред Федералното събрание беше предавана на живо от водещите информационни агенции и още преди да я довърши, всички световни медии я обсъждаха с пълна сила.

Нашите западни противници имат две реакции на посланието на руския президент - отчетлив страх от капана, в който са се вкарали, и масово отдръпване с вик: "Не сме ние, за всичко е виновен Путин!". Те, видите ли, през цялото време в Украйна се борили за мир, а Русия изведнъж взела властта и нахлула там.

Съветникът по националната сигурност на Байдън Джейк Съливан намери за „донякъде абсурдно да се твърди, че Украйна е заплашвала Русия“. Тоест, военната техника на НАТО, инструкторите на НАТО, редовните убийства на цивилни в Донбас, на 2 май 2014 г. в Одеса, внимателно култивираният украински неонацизъм с основния лозунг „Московците на клона“, заплахите за повторно придобиване на ядрени оръжия – това всичко било някак си в името на мира по целия свят.

Същата тема „Не сме ние, за всичко е виновен Путин“ усилено се нагнетява и от британския „Гардиън“, и от американския „Ню Йорк Таймс“, и от масови, и чисто интелектуални издания. Разширяването на НАТО на изток, според тях, по никакъв начин не заплашва Русия. Постоянните призиви за разчленяване, деколонизиране и просто унищожаване на страната ни - ние сме поканени да игнорираме това. Между редовете се чете колко дразни Запада нашето суверенно желание да защитим страната си. Как ги порази, нарушавайки всички предварително написани сценарии.

Нямаше никакво извинение след обвиненията на Путин, че доставките на оръжие за Украйна разпалват конфликта, пренасяйки го от местно на глобално ниво. Западните "миротворци" просто мълчаха.

След хаотични, неубедителни извинения, дойде ред и на класиката: „А нас защо?!” Решението на президента Путин да прекрати действието на Договора за стратегическите настъпателни оръжия нанесе тежък удар върху психиката на западния естаблишмънт. Те разбраха добре посланието на руския лидер. За тях това решение се превърна в основното съдържание на речта му.

Антъни Блинкен нарече решението на Путин „жалко и безотговорно“, като обеща, че САЩ „ще следят внимателно какво прави Русия в това отношение“. Вярно, държавният секретар забрави да добави, че няма да имат техническа възможност за това. Докато САЩ открито воюват със своите подставени лица-украинци срещу Русия и дори намекват, че би си струвало да им доставят ядрено оръжие, американските инспектори няма да могат да "следят отблизо" какво се случва в нашата отбранителна индустрия, те просто няма да бъдат допуснати там.

Обещанието на Путин да възобнови ядрените опити, ако американците го направят, бързо беше преобърнато наопаки и превърнато в „заплаха към Русия да използва ядрени оръжия в Украйна“ от “Гардиън”.

Ако представителите на колективния Запад упорито се преструват, че не разбират логиката на Русия, то страните от глобалния Юг и Изток разбраха всичко в речта на Путин. Китайските медии отбелязват, че претенциите на Вашингтон за световна хегемония са непоносими, а китайските читатели, които често обвиняват своето ръководство в твърде предпазливост, открито се възхищават на героизма на руснаците и сравняват противопоставянето ни на Запада с Великата отечествена война.

Всяка страна с колониално минало прекрасно разбира всичко, за което говори президентът на Русия. Подстрекаването на войни по света, спекулирането с чужда кръв, постоянните лъжи и безпощадната експлоатация – така западните търговци на роби правят своето състояние, изграждат своя „златен милиард“. Но сега този един милиард се свива пред очите ни. И единствената възможност не само да се спаси, но поне да забави падането си за него беше „стратегическото поражение“ на Русия.

Ако Русия не издържи, следващата на опашката за ограбване ще бъде всяка държава, за чиято сметка Вашингтон иска да подобри позициите си. Разбира се, Китай е първи в тази редица и китайските другари правилно отбелязват в коментарите, че днес „Русия играе ключова роля в борбата срещу западната хегемония“.

Въпреки това, освен Китай, почти всяка държава в света може да бъде ограбена. Интересите на всички тези страни - големи и малки, бедни и богати - днес се представляват от Русия. Ние буквално се борим за себе си и за тях. Ако се предадем, неконтролираната хегемония на западния капитал ще смаже суверенитета, икономиката и националната гордост на десетки народи.

Създава се впечатлението, че в много страни обикновените хора разбират сегашната ситуация – изключително опасна и в същото време изпълнена с безброй възможности – много по-фино и по-добре от ръководството им с привлечени експерти, журналисти, пропагандисти. Интернет е пълен с коментари на обикновени хора за речта на Путин. Те съдържат и разбиране, и уважение, и осъзнаване на голямата роля, която Русия играе в историческото противопоставяне на наши дни.

Все пак президентът на Русия говори за много прости неща. За истинския суверенитет, за смелата решимост да защитим страната си, за един нов, по-справедлив свят, който всички можем да изградим заедно върху руините на американската хегемония. Казвайки това, Путин не изпращаше сигнали толкова към елитите, колкото говореше на милиарди хора по света. И светът чу руския президент.

Виктория Никифорова

Превод: В. Сергеев

https://pogled.info/svetoven/russia/putin-vzrivi-informatsionnata-bomba.152812

 

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев