АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОУЧВАНЕ: ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА ДЕЦА В БЪЛГАРИЯ СА ЖЕРТВА НА КИБЕРТОРМОЗ

Дете на компютър
23.02.2023 / 13:06

59% от децата в България са жертва на кибертормоз. Това заяви журналистът Славка Бозукова на Форума „Заедно в борбата с кибертормоза на деца“, част от програма „Киберзащитници“, който се провежда под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова.

Бозукова допълни, че децата, които крият, че са били жертви на кибертормоз, са 12,5%.

„Необходими са конкретни препоръки и реални действия“, казва в своето приветствие вицепрезидентът Йотова, която не може да присъства на форума.

В приветствието си Мария Габриел отбелязва, че в световен мащаб едно от три деца съобщава, че е жертва на кибертормоз. „Правата на всяко дете трябва да бъдат защитавани както онлайн, така и офлайн“, казва още Габриел.

Владимир Димитров, ръководител на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП, отбеляза, че кибертормозът най-често се изразява в това възрастни хора да осъществяват комуникация под формата на чат в социалните мрежи, представяйки се за техни връстници, впоследствие искат децата да им изпратят снимки и започват да ги изнудват. „Основният проблем, който ние виждаме, е в семейството“, категоричен е той и допълни, че семейната среда е изключително важна и често съветите, които дават на родителите, е да бъдат по-близки с децата си.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев