АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МВнР: БЪЛГАРИЯ Е ПРОТИВ ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА ЕС КЪМ „ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ“

МВнР
22.02.2023 / 12:55

В Съвет „Общи въпроси“, е решил с квалифицирано мнозинство да поиска одобрението на Европейския парламент по двата проекта на решения на Съвета за присъединяване на Европейския съюз (ЕС) към Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие - т. нар. „Истанбулска конвенция“. Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР) на сайта си.

България не подкрепи двата проекта на решения на Съвета за присъединяване, от името на ЕС, към „Истанбулската конвенция“.

Причината е, че през 2018 г. Конституционният съд на България прие решение, в което се посочва, че „Истанбулската конвенция“ застъпва правни концепции, свързани с понятието „пол“ (gender), които са несъвместими с основни принципи на Конституцията на Република България, посочват от МВнР.

България е силно ангажирана в борбата с домашното насилие и насилието срещу жени. Българското правителство и гражданското общество активно работят за предотвратяването на подобни форми на насилие и за предоставянето на защита и подкрепа на жертвите от него, отбелязват от ведомството.

Решението за окончателното присъединяване на ЕС към „Истанбулската конвенция“ ще бъде взето от Съвета с квалифицирано мнозинство, а гласуването най-вероятно ще се състои през юни 2023 г., след получаване на одобрението от страна на Европейския парламент, пишат още от МВнР.

На 15 февруари 2023 г. пленарната сесия на Европейския парламент прие резолюция, с която призова Съвета да осигури бързо и пълно присъединяване към „Истанбулската конвенция“ без по-нататъшно забавяне.

Източник БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев