АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРАДОКСАЛНО: НАЦИОНАЛНАТА КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ ЩЕ ГИ ОГРАНИЧИ. 100 НПО И ОБЩИНИ ИСКАТ РЕВИЗИЯ

Миряна Сирийски
21.02.2023 / 14:17

Националната карта на социалните услуги ще доведе до ограничаване на капацитета им. За това предупреждават неправителствени организации, които възразяват срещу методиката. За целта 100 организации и общини са адресирали общо писмо, с което искат ревизиране на заложените изисквания.

Вместо да улеснява предоставянето на услугите, националната карта може да се окаже неефективна и подвеждаща, потвърди в интервю за БНР Марияна Сирийски от "Светът на Мария". Организацията подпомага лица с интелектуални затруднения.

Законът за социалните услуги цели да улесни достъпа до индивидуализирана подкрепа, обясни тя.

Самият закон залага списък от 10 социални услуги, като се изисква трансформирането на съществуващите услуги до тези 10, а това трансформиране е сложно, посочи Сирийски.

По думите ѝ целта на тази трансформация е съществуващите услуги да станат още по-достъпни, още по-ефективни и да предоставят комплексна подкрепа.

"Един човек идва при нас в дневния център и той има нужда от дневна грижа, да прекара смислено деня си в развитийни дейности. Той има нужда обаче и от терапия – специализирани занимания, има нужда и от рехабилитация на свои затруднения, има нужда от обучение в различни дейности за независим живот, има нужда от подкрепа за трудови умения. Този принцип, който сега е заложен в методиката, ограничава нас като доставчик да предоставяме само една от тези пет - дневна грижа, а останалите услуги за подкрепа да ги спрем, което е нелепо", коментира Миряна Сирийски в предаването "Хоризонт до обед".

Дневната грижа, оставена сама и изоставена от всички останали услуги, се превръща в детска градина, категорична е тя.

"Хората са личности. Независимо от естеството на проблема им, не можеш да кажеш – аз ще реша този проблем само с едно-единствено средство. (…) Всички очакваме, че системите, които ползваме, подхождат към човека като личност. Не можем с административни действия, на ниво методика за планиране, да ограничим за десет години – тази методика се приема за 10 години напред, да ограничим така разпространението на социалните услуги в страната, че да не бъде възможно хората да ползват тази комплексна подкрепа!"

Неправителствените организации, подписали писмото с настояване методиката да се промени, очакват въпросът да бъде обсъден на среща на Националното сдружение на общините в четвъртък и петък, а следващата седмица да поканят и тях.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев