АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НОВО СИЛНО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ТУРЦИЯ

Ново силно земетресение е станало в Турция, близо до границата ѝ със Сирия.
20.02.2023 / 21:48

Земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер е регистрирано в 20.04 часа местно време (19.04 часа българско време) с епицентър в Дефне, окръг Хатай, Южна Турция, съобщи Анадолската агенция, позовавайки се на данни на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) .

Според АФАД трусът е бил на дълбочина 16 километра. Усетен е в много съседни окръзи, както и в Сирия и Ливан.

Има данни за разрушения, посочва канал Хабертюрк, цитиран от ТАСС. Не се съобщава за жертви или пострадали.

Трусът е предизвикал паника по улиците.

Друго земетресение с магнитуд 5,8 по Рихтер е регистрирано в 20.07 часа местно време на 20 февруари с епицентър в Самандаг, окръг Хатай.

Турски спасителни екипи обикалят и проверяват състоянието на жителите на Антакия, окръг Хатай, посочва агенцията.

„Мислех, че земята ще се разцепи под краката ми“, каза Муна Ал Омар, местна жителка, което е била на палатка в парк в централната част на Антакия, когато е станало земетресението. Разплакана и държаща 7-годишния си син на ръце, тя попита дали следва още един вторичен трус.

Предишните две силни земетресения се случиха на 6 февруари и бяха с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер, с епицентър в южния окръг Кахраманмараш, Югоизточна Турция. Те засегнаха 11 турски окръга. Турция обяви четвърта степен на опасност, като призова за международна помощ. Тогавашните силни трусове причиниха мащабни разрушения и в Сирия. Загиналите в двете страни наброяват много над обявените официално 46 хиляди души, напомня Ройтерс.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев