АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

САЩ ПРЕДВАРИТЕЛНО СА УВЕДОМИЛИ РУСИЯ ЗА ТАЙНОТО ПОСЕЩЕНИЕ НА БАЙДЪН В КИЕВ

Джо Байдън в Украйна
20.02.2023 / 17:00

От Вашингтон са разговаряли с Русия малко преди посещението на Джо Байдън в Украйна, съобщава Асошиейтед прес, позовавайки се на Белия дом.

"Малко преди посещението на Байдън са осъществени основни комуникации с руската страна, за да се гарантира, че няма да има конфликтни ситуации, в опит да се избегне грешка в изчисленията, която би могла да доведе до пряк конфликт между двете ядрени сили", се казва в материала.

Информацията идва от съветника по националната сигурност Джейк Съливан, който каза, че е уведомил Москва за посещението на Байдън в Киев малко преди заминаването му от Вашингтон „с цел предотвратяване на конфликт“, в опит да се избегнат всякакви грешни изчисления, които биха могли да доведат ядрените нации до пряка ескалация.

Американската администрация не е навлязла в подробности за контактите си с Москва.

Изданието отбелязва, че посещението на Байдън в Киев е рядък случай, когато той отива на места, където САЩ или техните съюзници не контролират въздушното пространство.

Байдън направи необявено посещение в украинската столица днес. Известно е, че той е пристигнал в Киев сутринта с влак. Журналистите обърнаха внимание на засилените мерки за сигурност в града, но каква точно е била причината за тях, стана известно едва около обяд.

Според съобщения в медиите посещението е било планирано тайно от съображения за сигурност.

Източник: РИА Новости, iz.ru, apnews.com

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев