АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОЛИТИЧЕСКИ РАЗДЕЛИ ПОД ЗНАКА НА ПРИЗИВИ ЗА ОБЕДИНЕНИЕ

 "Продължаваме промяната" и "Демократична България" подписаха споразумение за общо явяване на парламентарните избори
20.02.2023 / 16:02

Голямото предизвикателство във всяка кампания е реденото на листите. Тъкмо тогава стаените вътре във всяка формация конфликти ведно с личните амбиции избиват навън и стават видими за всички. Трудно създадена, новата коалиция "Продължаваме промяната- Демократична България" се превърна в арена на такива разпри. Особено помага амбицията да са първа политическа сила, възможност, подплатена и от данните на социологическите проучвания. А когато замирише на власт, ароматът се превръща в афродизиак за всеки партиен активист.

Иронията тук е, че всички раздели минават под знака на призивите за обединение.

"Имаме нужда от политически лидери, които могат да създават обединителни каузи", заяви бившият заместник-министър на земеделието и бивш депутат от ПП Иван Христанов, който поведе хорото на шумните раздели заради конфликти около реденето на листите. Във видео, публикувано във Фейсбук в последния ден на 48-мото НС той изрази разочарованието си от всички, включително и своите политически лидери.

Напускането му беше коментирано от Кирил Петков така:

"Когато един член, въпреки общите ни цели, реши, че в този момент е по-добре да не бъде част от ПП, той е абсолютно свободен да го направи. При нас идват много нови хора. Тази свобода е част от нашата сила. Аз вярвам,че не са се променили целите на г-н Христанов".

Заедно с Христанов напусна и другият плевенски депутат от ПП – Иван Манев. Идващите нови, които ще заменят старите бойци, се оказа отцепникът от ИТН Радостин Василев и неговите доверени хора. Василев се завръща начело в Плевен, където водеше и когато беше доверено лице на Слави Трифонов. И се надява да няма отпор от коалиционния партньор.

В името на родния Плевен Василев отстъпва първото място в Габрово - районът трамплин за експерименти, на ексдепутата от БСП Явор Божанков. Приютяването на отпаднали от други партии кадри се превърна в запазена марка за ПП. На първата публична поява на новата коалиция Божанков обясни смяната на партията-носител така:

"На тези избори става дума само за едно - за ултимативната битка между доброто и злото. Страните са пределно ясни".

Вече осигурил си първа позиция в отбора на „доброто“, Божанков си позволи самоопровергаващи откровения. Например, ако при изключването си от БСП уверяваше, че няма намерение да си търси друга партия и не води разговори с политическа сила, вчера стана ясно, че е провел такива още веднага след прочутото си изказване от парламентарната трибуна в подкрепа за помощта за Украйна, което се превърна в повод за формализиране на раздялата му с БСП. Макар удобно да не си спомня точно с кого е започнал тези разговори.

Последният скандал, добил публичност, е този с Александър Дунчев. Първо във Фейсбук, разбира се, експертът по горите обвини ръководството на ПП в измяна заради отстъпването водаческото място в София област на "Демократична България". Местната организация застана в негова защита, напомняйки, че коалиционният партньор няма значим резултат в избирателния район. Пред bTV Дунчев стигна по-далеч – заговори за задкулисие и предателство, постави ултиматум:

"Те трябва да вземат решение - или си ревизират решението на Изпълнителните съвети на коалицията ПП-ДБ да върнат лидерството в София област на ПП, или нашият екип си тръгва. ... Те налагат модела, срещу който се борим".

Кирил Петков и Асен Василев останаха непоколебими:

"Никой от нас не е по-голям от каузата и никой от нас е е по-голям от обединението. ... Изпълнителният съвет взе решение. Ако той (ИС) е задкулисие, значи има задкулисие".

Със съвет в спора се включи и Лена Бориславова, която написа във Фейсбук:

"Сигурно има вътрешно недоволство в г-н Дунчев, но той трябва да погледне отвъд границите на тези избори, защото неговите нравствено-личностни качества и способности в областта, която е негов приоритет, той би могъл да развива извън позицията на народен представител в много други аспекти на държавните и административни длъжности в Парламентарна Република България! Понякога трябва да гледаме ГЛОБАЛНО на ситуацията, която дава възможност за множество успешни решения!".

Дунчев обаче отказва да мисли глобално:

"Това ще бъде един тест, дали можем да си партнираме и да работим. Ако още в началото се започне с разни интриги, то ще е ясно, че не може да се върви".

Засега драмите в ПП засенчват тези в ДБ. Но ги има. За първото място в 24-ти МИР в София спорят лидерите на ДСБ и "Да, България" Атанас Атанасов и Христо Иванов. Атанасов отказва да поведе в Русе, иска да е в столицата. ДБ се борят да поведат поне в Пловдив област, след като Пловдив град е определен за Никола Минчев.

Недоволстват от листа с Константин Бачийски начело в Бургас, след като и Варна е определена за ПП с Даниел Лорер като водач. От "Зелено движение" искат и те да са първи някъде. Десните следват славната традиция на разединение под знамето на обединение.

Неправителствените организации, подкрепящи новата коалиция, също имат претенции за влизане в листата. И ако от "Правосъдие за всеки" се отказват от места и са доволни да са генератори на идеи за конституционна промяна в съдебната система, то от БОЕЦ вече открито афишират, че искат избираема позиция. Арман Бабикян от движението "Ние идваме" се бори да не е само в пловдивската листа, а и в софийска. Софийските листи, където традиционно този политически сегмент постига по-високи резултати с общите за страната, са особено примамливи.

А срокът за окончателно внасяне на кандидат-депутатските листи е 28 февруари.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев