АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕМЕРДЖИЕВ: ОПАЗВАНЕТО НА ГРАНИЦАТА ТРЯБВА ДА Е ПРИОРИТЕТ НА ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ

Иван Демерджиев
20.02.2023 / 11:23

Опазването на границата е национален проблем. Това трябва да е приоритет на всички институции в България, не само на МВР. Това заяви пред журналисти във Варна министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

"Забравят се бързо минали неща. Сега много интересни въпроси се задават за начина, по който се охранява границата, а не се задават въпроси каква е оградата на тази граница", посочи Демерджиев по повод случая "Локорско", при който 18 мигранти бяха открити мъртви в камион край София, а 34 други бяха настанени в болница.

"Не се задават въпроси и защо за 10 години никой не намери да обезпечи технически 110 км от 250 на границата. В момента ние сме принудени да правим това и го правим с много енергия. Никой не задава въпроси и защо не са оправени пътищата около границата, както и защо 2000 гранични полицаи бяха съкратени и там се полага извънреден труд от сили на полицията и армията. Това ли е доброто опазване на границата, или начина, по който се подхожда в момента", допълни той.

Вътрешният министър обърна внимание и на две много важни обстоятелства.

"Първо, не може да се сключват споразумения с по 5 месеца лишаване за човек, който два пъти сме залавяли за каналджийство. На този човек, ако му беше наложено нормално и адекватно наказание, ако не беше сключила прокуратурата споразумение с него, той нямаше да бъде на пътя и нямаше да вози тези мигранти. За сходно престъпление двама български каналджии в Гърция бяха осъдени общо на 62 години затвор", допълни той.

Демерджиев каза още, че тази седмица предстоят разговори за техническата помощ която ще получим от ЕК.

"В момента имаме безпрецедентна подкрепа от Европейската комисия, включително и финансова такава, включително и тази седмица предстоят разговори за техническата помощ, която ще получим. Тя ще бъде в безпрецедентни размери", каза вътрешният министър.

"Няма държава в ЕС, която е външна граница, на чиято територия да не проникнат мигранти", коментира още той и допълни, че се прави необходимото всеки, който е проникнал, да бъде заловен на територията на България, за да не се допуска т.нар. вторична миграция, което е условие за приемането на страната ни в Шенген. В момента ние се справяме най-добре с този проблем, при положение че мигрантският натиск е несравним с този от предходните години. По думите му българската граница не е била по-добре охранявана никога през последните 10 години, откакто има мигрантски натиск.

"Ние постоянно и внимателно следим процесите – земетресението в Турция, изтеглянето на част от техните сили, събирането на още хора, които на практика са бездомни и могат да тръгнат към Европа", каза Демерджиев и допълни, че при нужда ще бъде свикан и Съветът за национална сигурност. "Ние виждаме потенциал тези процеси да се развият и ги следим изключително внимателно", обясни вътрешният министър.

Очаквайте акции както по линия на изборите, така и по линия на "каналджийството". Те няма да спрат, докато аз съм министър, каза още Демерджиев. Според него начинът за справяне с битовата престъпност е с близко присъствие на полицията до хората.

Срокът за украинските бежанци е удължен, каза в отговор на въпрос Демерджиев. Той уточни, че срокът е удължен с една година и в момента тече пререгистрация. Мисля, че този процес го канализирахме, управлява се добре и няма сериозни притеснения нито при бежанците, нито при хотелиерите, обобщи той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев