АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РОСИЦА ВЕЛКОВА: БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ВЛЕЗЕ В ЕВРОЗОНАТА ОТ 1 ЯНУАРИ 2024 г.

 Росица Велкова
17.02.2023 / 19:30

България няма да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г., съобщи министърът на финансите Росица Велкова.

На заседанието на Еврогрупата в началото на седмицата България не е била изслушана за готовността й, макар точката да е била в дневния ред. Причината е, че България не изпълнява инфлационния критерий по Маастрихт и не е приела необходимото законодателство, за да поиска оценка за присъединяване към еврозоната от 1 януари 2024 година, обясни министър Росица Велкова. По думите й новата целева дата е 1 януари 2025 г.

48-то Народно събрание одобри бързото присъединяване на България към еврозоната, но така и не успя да гласува ключови законопроекти по пътя към еврото.

В момента се водят разговори със Съюза за стопанска инициатива заради промените при "Зелената карта", които сериозно ги тревожат. Необходими са промени и в Закона срещу изпирането на пари. Всички те отново ще бъдат одобрени от кабинета и внесени в следващото Народно събрание, уточни Велкова. Тя уточни, че освен приемането на четирите законопроекта, свързани с членството ни в еврозоната, трябва да постигнем и критерия за инфлацията, както и да бъде поддържана перспектива в периода 2023-2026 г. на ниво планиране на дефицита по консолидираната фискална програма в размер на три процента.

В контекста на проведените разговори с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис и с Паскал Донъхоу, председател на Еврогрупата, се взе решение, че България няма да подава в края на февруари конвергентен доклад, защото не сме изпълнили ангажиментите по присъединяването към Валутния механизъм II и имаме несъответствие в критерия за инфлацията, обясни Велкова. Било е договорено да подадем конвергентен доклад, когато изпълним ангажиментите и бъдат приети законопроектите, свързани с членството ни в еврозоната, които служебното правителство отново ще внесе в новосформираното НС, както и да се приемат и необходимите промени в Закона за БНБ за работата на централната банка, когато страната вече ще е присъединена към еврозоната, каза министърът.

Велкова обясни, че са водени преговори с партньорите от Брюксел, когато страната изпълни критериите, да поиска необходимата оценка, като няма задължение новата валута да бъде въведена задължително от 1 януари, а може да е първо число на всеки месец.

Новата целева дата е 1 януари 2025 г., но може оценката да бъде поискана още тази година, допълни Велкова. Няма законово изискване влизането в еврото да е от януари, може да е първо число на друг месец, каза още финансовият министър, като добави, че това може да стане и по Великден следващата година.

"Възможна е и по-ранна дата, като например 1 юли 2024 г., възможна е и по-късна дата. Всички зависи дали ще изпълним критериите и кога ще ги изпълним", посочи министър Велкова.

При условие, че сега в края на февруари не подаваме конвергентен доклад, срокът за присъединяване към еврозоната – от 1 януари 2024 г., не остава в сила, подчерта финансовият министър.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев