АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НА 23 ФЕВРУАРИ - БАРОКОВ КОНЦЕРТ С МУЗИКАТА НА ВИВАЛДИ В ЗАЛА "СЛИВЕН"

Бароков концерт Сливен
17.02.2023 / 13:13

В четвъртък 23 февруари, от 18.30ч. в зала “Сливен”, ще чуем изключителен бароков концерт с музиката на Антонио Вивалди. Подобен проект, много рядко става достояние на публиката извън столицата. Оригинални инструменти, изпълнители от най-високо световно равнище и великолепна програма, подбрана с вкус и разбиране. Симфоничен Оркестър-Сливен ще има удоволствието да си партнира на сцената с един наистина звезден каст.

Известната цигуларка Зефира Вълова е музикант с неизчерпаема енергия, творчески потенциал, неуморна страст и апостолска отдаденост. Изключителен професионалист, тя е високо ценена по целия свят и работи с най-добрите барокови ансамбли в Европа. Впечатляващата й дискография включва записи за Brilliant Classics, Channel Classics, Alpha, Deutsche Grammophon, Българска национална телевизия и радио.

Тя е идеолог и артистичен директор на фестивала “Изкуството на барока” и благодарение на нея година след година в София идват най-големите имена в този жанр, за да направят достояние на местната публика онези творчески търсения, които са озарявали Европа преди векове, а и днес ни дават късче светлина в трудните времена на хаос и противопоставяния. Сега идва и в Сливен.

В концерта ще се включи и цигуларката Кремена Оксенкруг, директор на Симфоничен Оркестър-Сливен, която също има зад гърба си сътрудничество и опит с някои от най-известните барокови музиканти в света като Федерико Мария Сарделли, Франческо Фанна, Рикардо Минази, Sonatori de la Gioiosa Marca, Франсоа Лазаревич и др.

Виолончелистката Линда Манчева е посветила своята музикална кариера на „исторически информираните изпълнителски практики“. Специализира бароково чело в Университета за изкуства в Берлин, лауреат е на международни конкурси за барокова камерна музика в Германия и Италия, стипендиант е на фондация Йехуди Менухин „LiveMusicNow“. Концертира на сцената на Фестивал за старинна музика в Утрехт, Бахово Биенале във Ваймар, Фестивал Ван Васенаер в Амстердам, фестивал „Изкуството на барока“ и много други в Монреал, Токио, Санкт-Петербург, Буенос Айрес. Регулярен член е на ансамблите Les passions de l’ame (Швейцария), L’arte del mondo и Harmonie Universelle (Германия), Les Ambassadeurs (Франция).

Универсалният музикант Марио Солацо е роден в Неапол и е основател и директор на звукозаписната компания NovAntiqua Records. Той редува дейностите си на пианист и фортепианист с тези на клавесинист и диригент, разчитайки на обширен репертоар, вариращ от барокова до съвременна музика със силна връзка с операта и музикалния театър. Един от последните му дискове “Diminuzioni all'improvviso”, сесия от импровизации на клавесин в различни стилове от бароковата епоха е записан за една нощ, и е номиниран за Preis der Deutschen Schallplattenkritik 2022.

Изнасял е концерти за най-реномираните фестивали и концертни сезони в Европа. От 2006 г. е професор в Istituto Superiore di Studi Musicali Vecchi-Tonelli в Модена, където работи и с българската оперна легенда Райна Кабаиванска.

Фабиано Мерланте ще представи два инструмента, които сливенската публика ще чуе за първи път - тиорба и барокова китара!

Невероятно активен музикант, който работи с най-престижните барокови камерни ансамбли и концертира в Италия, Австрия, Южна Корея, Хърватия, Франция, Германия, Норвегия, Холандия, Полша, Румъния, Словения, Испания, Швейцария и мн.др. Неговите записи редовно се излъчват по телевизионни и радио канали като RAI (Италия), ORF (Австрия), Radio France (Франция), NDR (Германия) и Dwójka (Полша). Преподавател, изследовател и специалист по старинни инструменти, той ще превърне сливенската барокова вечер в истинска сензация.

Подобен уникален спектакъл е комплимент за нашия град, а билетите свършват изключително бързо.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев