АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ ЩЕ ПРОУЧВАТ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПЕТРОЛОПРОВОД "АЛЕКСАНДРУПОЛИС-БУРГАС"

Кириакос Мицотакис и Румен Радев в Атина, 16 февруари 2023 г.
16.02.2023 / 13:07

София и Атина се договориха да проучат възможността за строеж на петролопровод от гръцкия град Александруполис до Бургас. Споразумението беше подписано от енергийните министри на двете държави при посещението на президента Румен Радев в Атина. Двете държави подписаха и споразумение за сътрудничество за гарантиране на газовите доставки и съхраняване на синьо гориво.

България и Гърция се утвърдиха като стратегическа ос на стабилност и това вече променя енергийната карта в Югоизточна и Централна Европа, посочи президентът Румен Радев след среща с гръцкия премиер:

"Петролопроводът "Александруполис-Бургас" има стратегическо значение за нашата страна, защото то предоставя възможност за реална диверсификация и алтернативни доставки на неруски петрол към нашата рафинерия в Бургас – най-голямата на Балканите. То повишава и сигурността и ефективността на доставките, защото избягва дългото чакане и риска от преминаването на танкерите през черноморските проливи".

България и Гърция имат ключова роля за енергийната сигурност на региона, подчерта на свой ред след срещата гръцкият премиер Кириакос Мицотакис:

"Мога да предвидя, че това сътрудничество ще продължи и в бъдеще и е едно ясно доказателство как могат страните да сътрудничат в полза на своите граждани. Гърция и България могат да станат енергийни доставчици за целия континент".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев