АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДИМИТЪР ГАНЕВ: СЪЗДАВАНЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВО СЛЕД ИЗБОРИТЕ ЩЕ БЪДЕ МЪЧИТЕЛНО. БЕЗ ГЕРБ И ДПС НЕ МОЖЕ

Димитър Ганев
16.02.2023 / 08:57

Политологът Димитър Ганев от агенция „Тренд” представи възможностите за редовно правителство и евентуалните коалиции след предстоящите избори на 2 април.

„Продължаваме промяната” и „Демократична България” имаха възможност да се направи парламентарен съюз и в предното правителство и те да вземат първи мандат, но не мисля, че това щеше да промени крайния изход – поредни избори”, смята той.

„Очевидно ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” ще запазят мнозинството си от 130 мандата, което имаха и в предходния парламент. Не може да има кабинет обаче без ГЕРБ или ДПС”, каза още Ганев в ефира на Нова телевизия.

Той подчерта, че „Възраждане” не искат с никого да се коалират, затова се изваждат от уравнението.

„ГЕРБ, БСП и ДПС изглежда трудно постижима коалиция заради слабия кредит на доверие на подобен кабинет. А и зависи от резултата на БСП, тя може да се окаже на ръба на мнозинството. Ще бъде мъчително”, смята той.

Ганев очаква избирателите на двете големи формации да се мобилизират и това да повиши избирателната активност. „Не изключвам обаче тя да е доста сходна или дори по-ниска в сравнение с предходните избори“, добави той. Политологът прогнозира ситуацията да се отпуши след местните измори. „Те са най-важните за партиите и след това биха могли да направят някакви компромиси. Това да има избори 2 в 1 е много вероятно“, смята Ганев.

Той беше категоричен, че най-засегнати от списъка „Магнитски“ са ГЕРБ и БСП. Според него на резултатите на левицата няма да повлияе това, че е санкциониран Румен Овчаров. По скоро негативен ефект ще даде случилото се на последния Конгрес на партията.

Той подчерта, че публикуваното изследване на „Тренд” е направено преди излизането на „Магнитски” и Конгреса на БСП.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев