АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОКУРАТУРАТА ЩЕ ПОИСКА ОТ САЩ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА САНКЦИИТЕ "МАГНИТСКИ", НАЛОЖЕНИ НАД ПЕТИМА БЪЛГАРИ

Прокуратура
15.02.2023 / 11:38

Прокуратурата обяви, че ще изпрати запитване чрез Министерството на правосъдието до американските институции, за да получи информацията, въз основа на която са наложени санкции по глобалния закон "Магнитски" на Владислав Горанов, Румен Овчаров, Александър Николов, Иван Генов и Николай Малинов.

От държавното обвинение ще изискат и информация от МВР, ДАНС, Антикорупционната комисия и НАП.

В подробна позиция на прокуратурата, която идва почти пет дни след налагането на координираните американско-британски санкции срещу общо осем български граждани се възразява остро срещу вменяването само на съдебната власт на борбата с корупцията. Напомня се, че МВР разкрива, а прокуратурата повдига и поддържа обвинения. Припомня се и че съдебната власт и в частност прокуратурата е независима и нарушаването на този конституционен и европейски стандарт излиза извън принципите на демократичната държава.

От прокуратурата твърдят, че още преди да пуснат настоящето съобщение са се задействали по лицата от списъка "Магнитски" 2. Припомня се, че има дела в Софийския градски съд срещу Румен Овчаров и Николай Малинов, както и че има разследване срещу Овчаров и другите двама санкционирани – Александър Николов и Иван Генов. А също и че се води разследване на твърдения за даван подкуп по сигнал на Васил Божков, където един от проверяваните е Владислав Горанов. Но там разследването е блокирано от факта, че Божков е в Дубай и не може да бъде разпитан по нашите процесуални правила.

Припомня се и свършеното по "Магнитски" 1 – подробно се изброяват делата срещуАл. Манолев, П. Харалампиев, Кр. Томов и В. Божков.

За Божков отново се посочва, че страната няма отговор от компетентните власти в ОАЕ. От информацията на прокуратурата става ясно, че за последно България е поискала от ОАЕ да предоставят призовка на Божков на 18 януари т. г.

Финално се казва, че по отношение на Делян Пеевски и Илко Желязков, които заедно с Васил Божков бяха санкционирани от Великобритания, са направени проверки и данни за престъпление не са открити.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев