АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НЕХАМЕР ПОТВЪРДИ: ВЕТОТО ЗА ШЕНГЕН ЗА БЪЛГАРИЯ ОСТАВА! ГРАНИЦИТЕ НЕ СА ДОБРЕ ПАЗЕНИ

Карл Нехамер
15.02.2023 / 09:03

Ветото за Шенген остава в сила за България и Румъния. Това потвърди австрийският канцлер Карл Нехамер, цитиран от Kronen Zeitung.

Дори да се постигнат успехи на срещата на върха на ЕС за миграцията, Нехамер няма намерение да се откаже от ветото върху присъединяването на България и Румъния към Шенген. Границите не са добре пазени, подчерта за пореден път той

"Докато системата на ЕС за убежище не функционира, ветото остава.", отсече той.

Нехамер не може да разбере вълнението от ветото. "По това време Германия блокира присъединяването на Австрия към Шенген за три години", каза Нехамер.

Освен това в момента Германия контролира границите с Австрия. "Ако Германия е на мнение, че България и Румъния трябва да станат част от Шенген, тогава Германия трябва да спре и граничния контрол с Австрия", уточни Нехамер.

Припомняме че по време на срещата си с премиера Гълъб Донев през януари канцлерът акцентира на системния проблем на Шенгенското пространство. Тези граници трябва да бъдат защитени, по думите му. Вътрешните граници в ЕС вече се контролират, по думите му. Имаме голям проблем с нелегалната миграция, каза Нехамер.

Над 100 000 молби за убежище има в Австрия. 75 000 са на мигранти, влезли за първи път и тези мигранти са минали през европейските граници.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев