АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: ХОРА, КОИТО НЕ РАЗБИРАТ ОТ ВОЕННО ДЕЛО, ПРАВЯТ ВСИЧКО ДА НИ ВЪВЛЕКАТ В ЕСКАЛАЦИЯ

Румен Радев
14.02.2023 / 13:13

Войната в Украйна вече зацикли във фаза на пълно и взаимно изтощение, тя въвлича всички нас, това заяви пред медиите президентът Румен Радев.

Относно поискания му импийчмънт от бивши депутати Радев беше категоричен: "Партиите на войната нека спечелят изборите, нека съставят правителство, нека поемат отговорност за решението българската армия да предаде оръжие на Украйна. Хора, които не разбират нищо от военно дело, правят всичко възможно да ни въвлекат в процесите на ескалация, които те не могат да контролират".

"Демократична България" обяви курс към импийчмънт и сваляне от поста на президента Румен Радев. Това стана ясно от изявления на съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов в предаването "Панорама" на БНТ, където заяви, че разговори за импийчмънт ще започнат в следващия парламент, като мотивите за отстраняването ще са два - „изказването на Радев в Брюксел, че България повече не трябва да помага с оръжие на Украйна въпреки решението на парламента“, както и идеята му страната ни да наложи вето, ако ЕК реши да наложи нови санкции на Русия в областта на ядрената енергетика. По-рано от "Продължаваме Промяната" също видяха в заявеното от президента в Брюксел незачитане на решенията на парламента и дадоха заявка, че може да се включат в процедура по отстраняване на държавния глава.

Президентът днес пред медиите заяви, че неговата позиция е ясна и е заявена отдавна:

"Категорично съм против за изпращане на въоръжение от резервите на българската армия в зоната на военните действия. Още в първите часове България заяви ясна позиция, че категорично осъжда агресията на Кремъл срещу суверенна държава, но продължавам да смятам, че този конфликт няма военно решение. Мирът може да бъде постигнат само с незабавно прекратяване на огъня и с диалог. Относно всички тези призиви - искам да напомня, че служебното правитество изпълни решението на 48-ото Народно събрание за военна помощ за Украйна и там много ясно е записано, че последваща помощ трябва да бъде съобразена с българските възможности. Огромният разрушителен потенциал на този конфликт, неговата ескалация, влошаването на сигурността в нашия регион изисква служебното правителство да отговаря преди всичко за чл. 9 от Конституцията - да гарантира сигурността и териториалната цялост на страната. Това означава не отслабване на нашия отбранителен потенция, а неговото съхраняване и развитие", посочи той.

Държавният глава отправи и сериозна критика към изминалото Народно събрание, бившите народни представители и нереализираните по думите му от тях задачи.

"Относно призивите на бивши народни представители, които непрекъснато повтарят, че изразяват волята на българския народ, нека не забравяме, че те се разминаха напълно с очакванията и надеждите на българите. 48-ото Народно събрание е парламентът, който се саморазпусна от страх да формира правителство и да поеме отговорност за управлението на страната в труден момент. То саботира правосъдната реформа, европейската интеграция, не прие законите на служебното правителство, които отваря пътя ни към Шенген и Еврозоната. Прие съдбоносни решения без никакъв анализ и оценка на риска и не прие предложената от служебното правителство програма за реална модернизация на българската армия", допълни още държавният глава.

Румен Радев коментира и други актуални теми от изминалите дни. Сред тях и това, че американското финансово министерство включи имената на петима българи в санкционния списък "Магнитски".

“Съпротивата срещу борбата с корупцията в България е огромна. Няма кой друг да свърши нашата работа вместо нас. Трябват ефективни закони срещу корупцията. Тази борба не трябва да е само предизборно говорене”, заяви Радев и призова: “Следващият парламент да се ангажира с ефективна съдебна реформа, за да не влизат повече българи в списъка "Магнитски".

Втория списък “Магнитски” той определи като “силен политически сигнал към нас” и каза, че страната ни го приема “като оказване на помощ от партньор”. Радев посочи, че е “задължително антикорупционният закон да бъде приет от следващия парламент.

Президентът каза още, че разширяването на списъка „Магнитски” с още имена на българи ще повлияе на изборите. Трябва да правим всичко възможно така че ние да си вършим работата, а не да идва някой отвън и да ни посочва нашите проблеми”, допълни той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев