АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРИЯ И ОЩЕ ОСЕМ СТРАНИ ОТ ЕС СЕ ОТЗОВАХА НА АПЕЛА ЗА ПОМОЩ ОТ СИРИЯ

Земетресение
13.02.2023 / 17:20

Девет държави от ЕС, сред които и България, са предложили помощ за пострадалата от земетресенията миналата седмица Сирия, съобщи днес Европейската комисия. Преди няколко дни Дамаск поиска помощ по европейския механизъм за гражданска защита.

Освен нашата страна на молбата са откликнали също членките Австрия, Германия, Гърция, Италия, Румъния, Кипър, Словения и Финландия, както и Норвегия, предава БТА. ЕС изпраща спешно към Сирия зимни палатки, отоплителни уреди, одеяла, вода. Помощта ще бъде разпределена в контролираните от правителството райони с помощта на организациите към Червения кръст и Червения полумесец, а в останалите - в сътрудничество с международната организация по миграцията.

ЕС изпраща в Дамаск днес и двама служители за съгласуване на помощта, допълват от ЕК. И отбелязват, че първоначално Сирия получи €3,5 млн. хуманитарна помощ за най-спешните нужди.

В подкрепа на Турция 21 страни от ЕС и три други държави са предложили общо 38 екипа спасители. Сред отзовалите се са Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Естония, Испания, Италия, Кипър, Литва, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Франция, Хърватия и Чехия, както и Албания, Сърбия и Черна гора.

Общо 1652 спасители и 105 кучета търсачи са предложени на турската страна. Комисията насочва помощ от 12 държави от ЕС, предоставили средства за подслон, се посочва в съобщението.

Говорител на комисията си изми ръцете, като повтори атлантическата мантра на пресконференция, че наложените от ЕС санкции срещу Сирия не са пречка за доставянето на помощта. По неговите думи, ако властите в Дамаск не бяха предприели война срещу сирийския народ, подкрепяни от Русия и Иран, "днес щяха да разполагат с милиони долари за тежка техника за разчистване".

"ЕС не може да бъде обвинен, че не прави достатъчно. Санкциите не се отразяват на доставките на необходимите средства, хуманитарната помощ не е засегната. Санкциите са насочени към извършителите на репресиите срещу сирийския народ", обобщи говорителят на ЕК.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев