АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВАЛЕНТИН ВАЦЕВ: "МАГНИТСКИ" ЦЕЛИ ДА УНИЩОЖИ РУСКОТО ПРИСЪСТВИЕ В БЪЛГАРСКАТА ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА

Валентин Вацев
13.02.2023 / 16:47

"Публикацията на поредната порция на глобалния акт "Магнитски" има очевидна цел - да се унищожи руското присъствие в българската енергийна политика. Намеренията са ясни. Трябва да погледнем към тази ситуация с очите на шерифа, а не с очите на индианците. Проблемите на индианците не са проблемите на шерифа. САЩ винаги са били много ясни при обяснението на природата на глобалния акт "Магнитски". Става въпрос за гледната точка на една сила".

Това каза пред БНР анализаторът Валентин Вацев. И допълни как американското правораздаване се превръща в глобално.

"Всеки, който се съмнява в правото на Америка да има своя глобална гледна точка за света, застава на някакви примитивни и лошо осъзнати антиамерикански позиции. Въпросът е - имат ли право САЩ да предлагат юридическите си норми на целия останал свят?".

В предаването "12+3" Вацев подчерта като очевидно това, че изказването на президента Румен Радев е задействало машината на акта "Магнитски".

"Ние сме локална сила и не можем да отстъпваме пред глобалния американски интерес... Аз съм съгласен с Държавния департамент на САЩ, че корупцията е системен проблем у нас, друг е въпросът, че американска амбиция е те да определят смисъла на думата "корупция". Но глобалните сили винаги така са правили. На власт е този, който определя смисъла на думите".

Анализаторът прогнозира, че този акт ще окаже влияние върху българските междупартийни и вътрешнопартийни отношения.

"Но от САЩ не целят това, те воюват срещу руското енергийно присъствие на Балканите".

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев