АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

УЧИТЕЛИТЕ ДО 35 ГОДИНИ У НАС СА 15,2%, 54 ГОДИНИ Е СРЕДНАТА ВЪЗРАСТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПЕДАГОЗИ

Учителка
13.02.2023 / 16:42

Младите учители до 35 годишна възраст в България са само 15,2 на сто, а над 70% от тях не издържат в образователната система още през първата година, алармират от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Рекордно висока – 54 години, е средната възраст на българските педагози. Тя ес 10 години над средната възраст на колегите им в Европа. У нас едва 6.5% от учителите са до 29 г, като тези данни са устойчиви за последните 5 години, информират от синдикат "Образование". Какви са причините – Юлиян Петров, председател на синдиката:

"Статутът на учителите и заплащането, огромната бумащина в системата, доверието и подкрепата към младите учители - дефицитът от наставничество, липсата на партниране от страна на родители - това са първите неща, които много сериозно отблъскват младите учители".

Недостигът на млади учители в София и някои големи градове е безспорен, а в по-малките населени места заради бруталната безработица този недостиг е по-малко осезаем, пишат от синдиката до медиите. Възможните решения на проблема:

"Повишаване на финансовия и обществения рейтинг и статута на младите учители, подобряване на общественото доверие и оптимизиране на институционалната подкрепа за младите в образователната система, нулева толерантност към родители, които не партнират на образователните институции", посочи Юлиян Петров.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев