АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЪЛЗОТВОРЕН ГАЗ И СБЛЪСЪЦИ ВЪВ ФРАНЦИЯ НА МИЛИОНЕН ПРОТЕСТ СРЕЩУ ПЕНСИОННАТА РЕФОРМА НА МАКРОН

Милионен протест заля френските улици
12.02.2023 / 13:11

Милионен протест заля френските улици в четвъртия ден от демонстрациите срещу пенсионната реформа на Макрон. По данни на полицията в събота са протестирали 963 000 французи, а според организаторите те са били 2,5 милиона души, съобщава телевизионният канал "FRANCE 24". Стигна се до сблъсъци и употреба на сълзотворен газ и палки срещу демонстрантите от страна на жандармерията.

Оспорваната пенсионна реформа бе одобрена от парламента на Франция. Скъпотията и задаващата се пенсионна реформа надигат вълна от протести във Франция

Полицията във Франция днес бе на крак заради четвъртия ден на общонационални демонстрации срещу плановете на президента Еманюел Макрон да реформира пенсионната система в страната, съобщи Асошиейтед прес.

По време на безредиците бе запален пожар на централен булевард в Париж, докато полицията разпръскваше тълпата протестиращи. Парижката полиция съобщи, че е задържан един човек за притежание на огнестрелно оръжие, както и няколко други за вандализъм.

Някои демонстранти дори преминаха през Площада на републиката в Париж със своите семейства и носеха плакати с емоционални надписи. "Не искам родителите ми да умрат по време на работа", гласеше един от тях, който бе държан от тийнейджър.

Стотици хиляди протестиращи имаше и по улиците на Ница, Марсилия, Тулуза, Нант и други градове с надеждата, че по този начин ще продължат да оказват натиск върху правителството, за да отстъпи.

Демонстрациите привлякоха млади хора и други противници на предложените пенсионни реформи, които не успяха да присъстват на предишните три дни на протести, проведени през делничните дни.

Този път обаче стачките на железопътните работници не съпътстваха демонстрациите, което позволи движението на влаковете и метрото в Париж. Въпреки това неочаквана стачка на ръководителите на полети доведе до отмяна на половината от полетите този следобед до и от второто по големина парижко летище "Орли".

В столицата някои работници и студенти, които искаха да изразят несъгласието си, взеха първото си участие в протестите заради запълнения си график през делничните дни.

"Често чуваме, че сме твърде млади, за да се интересуваме от това, но с нарастващата инфлация, рязкото поскъпване на електроенергията, тази реформа ще се отрази на семействата ни", заяви 18-годишната Елиза Хадад. "Това е първото ми участие на демонстрациите, тъй като не можах да присъствам заради университета. Важно е гласът на родителите и студентите да бъде чут", добави тя, предаде БТА.

По-рано през седмицата френските законодатели започнаха бурни дебати по законопроекта за пенсиите, който предвижда увеличаване на минималната пенсионна възраст за получаване на пълна държавна пенсия от 62 на 64 години.

Франция има най-ниска минимална пенсионна възраст от страните от ОИСР - облага, от която, както сочат социологическите проучвания, огромното мнозинство от гражданите не желаят да се откажат, посочва Ройтерс.

Протестите са важен тест както за Макрон, така и за неговите опоненти. Правителството, че е решено да прокара предизборното обещание на Макрон за реформа на щедрата пенсионна система на Франция. Макрон казва, че реформата е "жизненоважна" за осигуряване на жизнеспособността на пенсионната система, посочва Ройтерс.

Още снимки от новината

Парижката полиция употреби сълзотворен газ и палки срещу демонстрантите

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев