АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЦЪРКВАТА ПОЧИТА ПАМЕТТА НА СВ. ХАРАЛАМПИЙ

Св.свещеномъченик Харалампий Чудотворец
10.02.2023 / 08:24

Православната ни църква отбелязва паметта на Св. свещеномъченик Харалампий Чудотворец - светец от първите векове на християнството, който и до днес е почитан като настойчив застъпник за хората при болести, бедствия и всякакви тежки беди. Църковните свидетелства разкриват непоколебимата му вяра и мъжество при мъченията, на които бил подложен в старостта му, както и горещата му молитва за всички хора - Бог да им даде здраве, душевно спасение и да умножи земните им блага. В богослужебната традиция е установено при различни случаи на злострадание да се чете молебен канон към св. Харалампий, а днес, в деня на неговата памет, да се освещава първата реколта мед.

Скъпият на много вярващи сърца св. Харалампий е живял през втория и началото на третия век. Бил епископ в Магнезия, град в гръцката област Тесалия. По онова време римският император Септимий Север предприел гонения срещу християните. Без страх епископ Харалампий изповядвал вярата си и се стараел да отклони хората от идолопоклонството. Бил изправен на съд и напразно увещaван да се поклони на езическите богове. Бил предаден на мъчения. Стъргали тялото му с железни куки. Раните му заздравявали по необичаен начин. Свидетели на твърдата му вяра и чудните изцеления, мнозина повярвали и приели мъченичество. Мъжествено, сякаш недокоснат от страданието, с Божията сила св. Харалампий изцерявал болни и правел много чудеса.

са и последните мигове от живота на Христовия страдалец. Той издъхнал недокоснат от меча на палача с молитва към Бог за хората. "Господи, - казал той, четем в житието на св. Харалампий, - Ти знаеш, че човеците са плът и кръв. Прости им греховете и излей Твоята благодат над всички!"

Преди да бъде посечен, Христос се явява на Харалампий и го пита какво иска.

"Там, където ще се почита моята памет, да няма глад, мор, епидемии. Да има душевно и телесно здраве и просвещение на хората."

Великото дръзновение на св. Харалампий да се застъпва за хората, потънали в беди и немощ, намира израз на надежда и упование в църковните молитви към светеца. Те са зов за закрила от междуособици, земетръс, наводнения, войни, огън и меч, глад и неволи, и от всяка напаст.

С магнезийския чудотворец се свързват и очакванията предстоящата земеделска година да е плодородна. Неслучайно на празника на св. Харалампий се освещава първият мед, а свeщеномъченикът е покровител на пчеларите.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев