АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАТРИАРСИТЕ НА ТРИТЕ ХРИСТИЯНСКИ ОБЩНОСТИ В СИРИЯ ПОИСКАХА ОТМЯНА НА САНКЦИИТЕ СРЕЩУ ДАМАСК

Патриарсите на трите големи християнски вероизповедания в Сирия – източноправославният Йоан X, сиро-яковитският Игнатий-Ефрем II и на римокатолиците по източен обряд (униати) Йосиф
09.02.2023 / 19:46

Патриарсите на трите големи християнски вероизповедания в Сирия – източноправославният Йоан X, сиро-яковитският Игнатий-Ефрем II и на римокатолиците по източен обряд (униати) Йосиф – изпратиха вчера призив за отмяна на санкциите срещу Сирия заради катастрофалното земетресение в страната. В изявлението се казва:

„Ние, тримата патриарси, заедно с църковните йерарси в Сирия, се обръщаме с молба след земетресението, което порази северна Сирия в понеделник, на 6 февруари 2023 г., и причини хиляди жертви сред сирийците, огромни щети и голямо разрушение на домове, храмове, църковни учреждения, лиши от подслон голям брой семейства.

Това природно бедствие увеличава страданията на сирийския народ, който понесе трагедиите на войната, кризите, бедствията, епидемиите и голямото икономическо бреме, резултат от финансова инфлация и липса на основни продукти и лекарства и на най-елементарните средства за живот, за да може човек да осигури хляба си и да запази човешкото си достойнство.

Обръщаме се с молба към ООН и към страните, наложили санкции на Сирия, да вдигнат блокадата и строгите санкции върху сирийския народ и да се предприемат извънредни мерки и бърза инициатива за осигуряване на доставянето на необходимите хуманитарни и спасителни помощи. Също така призоваваме хората, притежаващи жива съвест, да издигнат високо глас, за да се сложи край на страданието на сирийския народ и да му се предостави възможност за достоен живот, осигуряван от закона за човешките права.

Като се молим за жертвите и техните семейства и измолваме прошка и милост за покойниците, и изцеление за ранените и пострадалите, ние се молим също така и за всички, които работят на попрището на хуманитарните помощи и медицината и за разчистването на развалините. Призоваваме правителствата, международните официални държавни и неофициални неправителствени организации, благотворителните дружества, добротворците и миролюбците, където и да се намират те, да побързат да подпомогнат усилията, които се полагат, за да се помогне на пострадалите и за тяхното спасяване, далеч от всякакви политически предрасъдъци“.

Международната хуманитарната дейност в пострадалите райони в Сирия се извършва в момента от неправителствени организации, сред които е и организацията на източноправославната Антиохийска патриаршия. Тяхната дейност се затруднява от това, че страната е разделена на различни сфери на влияние и е под различен контрол. Международните спасителни екипи не са склонни да влизат в най-засегнатите територии, контролирани от различни ислямистки групировки.

Автор: dveri.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев