АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДИМИТЪР МАНОЛОВ: СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НЕ МОЖЕ ДА СВЪРШИ МНОГО, НО НЯМА ДА ИМА СИНДИКАЛЕН КОМФОРТ

Димитър Манолов
08.02.2023 / 08:44

Днес се навършват 34 години от създаването на Конфедерация на труда "Подкрепа". По този повод в София ще се проведе 11-тият Конгрес на организацията.

"Бих се зарадвал, ако има други кандидати за президент на КТ "Подкрепа". Страх ме е обаче, че и този път няма да ми се получи. Аз и миналия път не исках". Това заяви пред БНР президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Според Манолов не може да се очаква кой знае какво от служебното правителство, за важните решения е необходимо да има редовно такова. Въпреки това обаче КТ "Подкрепа" не обещава синдикален комфорт.

"Предпочитам да не ни се дават такива поводи. Това е глупав героизъм. Това е разход на обществена енергия, която е скъпа, ценна. Нещата са свързани с преценка, тези хората, които ще излязат на улицата, те утре ще мразят всичко, а това не е хубаво", обясни той в интервю за предаването "Преди всички".

Трябва да мислим какво ще правим през следващите 4 години, колкото и бъдещето да не е лесно прогнозируемо и да не се задава светло, коментира президентът на "Подкрепа".

"В парламента те правиха нещо, но в крайна сметка като кучето на нивата свършиха работата. Това се получава, защото те имат друг тип мислене. Те имат мандатно мислене, те мислят за максимум 4 години. В последните 2 години не сме били в такова нещо, парламентът да е бил предизборно студио. Опитват се да се харесат на всички, без да си дават сметка на каква цена го вършат и какви щети нанасят. С техните политически глави си мислят, че това е нещо, което могат да продадат на електората като някаква добрина, но тези, които разбират от това, знаят, че това не е така", каза Димитър Манолов.

За минималната работна заплата приеха решение, което и ние, и работодателите не харесваме, подчерта той. Според него работата е станала "доникъде" и тя със сигурност трябва да се поправя. Искаме системен подход, а техният е на парче, смята Манолов.

По думите му бюджетът е еманацията на правенето на политика - вътре в него пише всичко, което някой мисли да направи. Зад него трябва да стои солидно парламентарно мнозинство, което да носи отговорност, категоричен е той и добави:

"Едно служебно правителство как може да предположи какво ще иска да прави бъдещето мнозинство".

Според него служебното правителство не може да изпрати трайни и устойчиви сигнали.

"Ако зад правителството стоеше сериозно парламентарно мнозинство, тогава можеше тези, които злоупотребяват с цени, да си помислят, че някой може да им разкаже играта в дългосрочен план, ако продължават да вършат тези неща", посочи Димитър Манолов.

Органите, които сега вкупом ще следят цените, нямат капацитет да го правят, смята той. По думите му те не са създадени с хипотезата, че ще работят в кризисна ситуация. Трябва ясна политическа воля за укрепване на капацитета на тези институции, за да могат те да вършат тази работа, добави мнението си Манолов.

Той каза още, че инфлацията има отношение към еврозоната. Въпросът е доколко има инструменти тя да бъде овладяна, отбеляза той. Според него в нея има и сериозен привнесен елемент. Той е категоричен, че сега не може да се очакват трайни решения, докато управлява служебното правителство. И добави: "Палиативни мерки могат да свършат работа в рамките на компетентността на това правителство".

Енергийната бедност стои на вниманието от много години, каза Димитър Манолов и обясни, че тя се появява тогава, когато не можеш да си купиш уреди, когато нямаш средства да си санираш жилището и др. Проблемът е по-голям от това да не можеш да си плащаш сметките, подчерта Манолов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев