АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДАХЕР ЛАМОТ: САНКЦИИТЕ НА САЩ И ЕС НЕ ДОПУСКАТ ПОМОЩИ ЗА СИРИЯ

Дахер Ламот
07.02.2023 / 20:59

Ситуацията в северозападна Сирия е доста тежка. Някои градове буквално са сринати изцяло, почти нищо не е останало от тях. Градове като Сармада, Джандерис и Харем са сринати до основи.

В Алепо са се срутили около 90 сгради. Отслабените конструкции след войната и стари сгради на стотици години стават лесна плячка на постоянните трусове (над 40 досега). Сирийските власти съобщават за 500 загинали, а от бунтовническите райони се споменават за 700, което прави над 1200 жертви.

Поради наложените санкции и ембарго е невъзможно да се пратят пари на роднини по банков път, на нито една банка в Европа не й е позволено да работи със Сирия. Сирийските граждани без друго гражданство дори не могат да си отворят сметки. ЕС и САЩ забраняват вкарването на множество лекарства, медикаменти, техника, дори превързочни материали в Сирия, налагат наказания на всеки, който го направи.

САЩ е окупирала територията с петролните находища и жито, и сега масово сирийците измръзват от студ, нямат хляб, хиляди са останали без покрив след земетресението.

На някои места има ток само по 2 часа на ден. След цялата мъка, болка, разрушения сега идва и това, хората са отчаяни до крайна степен. На всичкото отгоре се случи в непоносимо студено време, 4 часа сутрин.

Десетки мили притеснени хора от България и други места ме питаха днес как могат да помогнат, за което много съм благодарен, но честно казано, представа нямам как да стане без да нарушите европейските разпоредби. От години ни е трудно да пратим дори долар на роднините ни в Сирия.

Видях доста отворени сметки от Германия, Франция, Русия, но не знам произхода им и не мога да препоръчам непроверени пътища.

Помощи за Сирия са пристигнали чрез самолети от Русия, Иран, Ирак, ОАЕ и Индия. Крайно време е европейските лидери вместо само да говорят за да излъчват фалшиви добродетели, да махнат поне санкциите, за да може други държави да помагат.

Тези санкции убиват повече хора и от земетресението. Послушайте обикновените честни европейци. Съжалявам за критиките, но това е вече нечовешко. Поне за първи път чувам топли думи от двете сирийски страни, за първи път от началото на войната.

Най-накрая всички си спомниха, че са хора, а не кукли на конци, дърпани от чужди кукловоди.

ПС: Ето още едно доказателство, мой приятел се опита да събере средства от сирийците в чужбина чрез платформата gofundme, но му я затвориха заради санкциите на САЩ.

Дахер Ламот - 07 февруари 2023

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев