АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАВИТЕЛСТВОТО ВЪВЕЖДА МЕХАНИЗЪМ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ И КОНТРОЛ НА ЦЕНИТЕ

Служебният премиер Гълъб Донев
07.02.2023 / 20:36

Има разлика между цените от производителя през търговеца до щанда в магазина, разликите са от 20 до 30% и повече. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев.

"Ще въведем ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките от производителя до щандовете", добави Донев и отбеляза, че няма да се намесват в свободния пазар в честните практики.

"Ще покажем нелоялните търговски практики", посочи Донев след проведено при него съвещание с повечето от министрите от правителството и с контролните органи в държавата.

"Виждате, че цените на дребно, това, което излиза като информация и стоките, които се наблюдават, основните хранителни стоки - варива, меса, зърнени продукти, Комисията по стоковите борси и тържищата, на тези 27 продукта цените са едни, в магазините на дребно цените нарастват неимоверно много. Трябва да се направи анализ каква е причината за това нарастване на цените, защо е толкова голяма ножицата. Тогава, когато вкараме и потребителя в целия този контролен механизъм и механизъм за наблюдение от страна на държавата, ще имаме основанието за това да прилагаме съответните санкционни механизми", коментира още министър-председателят.

"За да овладее ръста на цените, това, което ще направи правителството, е да сравнява цените в българските търговски вериги с тези в същите търговски вериги в чужбина, за да има прозрачност за потребителите, като същевременно ще се следи на какви цени храните влизат у нас, дали се плащат митата и данъците, как се образува крайната цена, която всъщност плаща потребителят. Мониторингът ще е ежедневен и с участието на гражданите, като няма да се наблюдават само големи търговски вериги, но и малките магазини, но че има отклонение, е ясно", обяви премиерът, като беше категоричен, че правителството няма да се намесва в свободната търговия, но ще изсветлява процеса и ще даде определение за нелоялна практика, каквото в момента нямало.

"Затова и трудно се установяват злоупотреби, а след като има и определение за нелоялни практики, ще се налагат и по-лесно санкции", каза Гълъб Донев.

В проведено при него съвещание участваха повечето от министрите от правителството и контролните органи в държавата, включително стоковите борси и тържищата, както и Националната агенция по приходите. Всички тези институции ще бъдат въвлечени в изсветляването и изясняването защо цените на хранителните стоки в България се оказват по-високи от тези в страни-членки на ЕС.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев