АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЛЕКОПРОИЗВОДИТЕЛИ СЕ СРЕЩНАХА С ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ МИНЧО АФУЗОВ

Среща с млекопроизводителите
07.02.2023 / 19:35

Фермери от Сливенски регион проведоха среща с областния управител Минчо Афузов по повод влошаващата се ситуация с изкупуването на мляко. В тази връзка те са подготвили и официално писмо до редица институции от името на Националния съюз на говедовъдите в България. На срещата днес освен едни от най-големите млекопроизводители в региона присъства и директорът на Областна дирекция „Земеделие“ Тодор Братанов.

Производителите на мляко изтъкнаха, че заради нелоялна конкуренция вече няколко пъти са понижавали цените на суровината, от която мандрите произвеждат своите продукти. Тревога у фермерите будят и окрупняванията в сектора на млекопреработката. Това индиректно ги поставя в още по-неблагоприятна ситуация, тъй като монополистите - преработватели са в състояние да диктуват изкупните цени на млякото. В момента цените на литър сурово мляко се движат около 95 стотинки. Заедно с това в обществото се тиражира информация, че поскъпването на млечните продукти се дължи на повишените цени от страна на млекопроизводителите, което е невярно. Едновременно с ниските изкупни цени, фермерите са принудени да удържат и натиска на повишените цени на фуражите, горивата и ръста на заплатите заради липсата на работна ръка. Всичко това се отразява крайно негативно на сектора. Затова по време на срещата днес част от присъстващите декларираха намерението си да ликвидират животните и да преустановят производството на крайно нерентабилния продукт – истинско, българско, качествено прясно мляко. Освен това хората от бранша не скриха разочарованието си от факта, че държавата не предприема ефективни мерки срещу вноса на сухо мляко и палмово масло, които се влагат нерегламентирано в сирене, кашкавал и др. Друг голям проблем за млекопроизводителите е поведението на големите търговски вериги. Те изкупуват млечни продукти с компрометирано качество, но на ниски цени, след което ги продават съобразно фирмените си интереси. Сред най-сериозните проблеми, които фермерите изтъкнаха, е недостатъчното и неравностойното субсидиране на сектора мелкопроизводство. Това се отразява негативно върху цената на продукцията и я прави неконкурентноспособна и на вътрешния, и на европейския пазар. „Работата е на финала. Ще ликвидираме животните и приключваме, ще си гледаме живота“, заяви един от фермерите днес, убеден, че в политиката на държавата спрямо животновъдния сектор са допуснати твърде много и трудно поправими грешки.

В хода на дискусията областният управител изрази своята съпричастност към наболелите проблеми на млекопроизводителите от региона и изтъкна, че обединението им в сдружение е един от лостовете за по-авторитетното им поведение на пазара и добра възможност по-категорично да отстояват своите колективни права и интереси. Според г-н Афузов друго направление, в което би трябвало да се обмислят решения от страна на държавата, е преоценка на системата за субсидиране. В тази връзка той очаква от сливенските животновъди да представят систематизирани предложения за законодателни промени, които чрез Областна администрация да бъдат внесени в Министерството на земеделието.

Областният управител заяви, че би могъл да покани на среща в Сливен ресорния заместник-министър на земеделието, за да могат сливенските фермери директно да споделят тревогите, въпросите и предложенията си с хората оторизираните да вземат решения.

Област Сливен се нарежда на второ място в страната по брой на отглежданите крави за производство на мляко – 15 хиляди. Тук се отглеждат и едни от най-високопродуктивните стада в България.

Областна администрация Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев