АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗИМНАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА ДНЕС

Зима
06.02.2023 / 11:35

След обилния снеговалеж проходите „Хаинбоаз”, „Шипка” и „Петрохан” са отворени, но движението е при зимни условия.

Новата снежна покривка на „Петрохан” е 40-50 см, а температурите са около минус 10 градуса. Четири снегорина почистват платното, 25 - в цялата област Монтана. Очаква се следобед в прохода да влезе роторен снегорин. Пътното платно е почистено и опесъчено. На места има заледени участъци, а видимостта е намалена.

От пътноподдържащата фирма апелират шофьорите да проявят търпение и да не предприемат изпреварване на снегорините, както и да карат внимателно и да съобразят скоростта с метеорологичните условия.

На прохода „Шипка” е минус 11 градуса, духа и силен вятър. Снежната покривка в района е около 1 метър. Пътят е заснежен, а през нощта продължи да вали. Най-тежка е ситуацията от южната страна на прохода, защото има зимна виелица.

"В област Стара Загора пътната обстановка e спокойна", съобщи дежурният оператор в Областното пътно управление-Стара Загора. Поради силния вятър има паднало голямо дърво на Подбалканския път - главен път I-6 Мъглиж - Гурково, в района на разклона за село Дъбово.

На проходите Шипка и Хаинбоаз вали сняг, пътната настилка е заснежена. На места има заледени пътни участъци, но теренът е обработен. Температурата на прохода Шипка е минус десет градуса, видимостта е ограничена до 100 метра поради мъгла.

На Прохода на Република е осем градуса под нулата. Има образувани преспи. В момента на всички възлови участъци има разположени снегорини. На автомагистралите „Тракия“ и „Марица“ в област Стара Загора температурите са около минус три градуса, а пътните настилки са сухи. Машини са били на терен да пръскат смеси против заледяване. Видимостта е добра. Няма въведени допълнителни ограничения за товарни автомобили. Пътната обстановка е под контрол и ситуацията се следи от екипи на Пътната полиция и Областното пътно управление. Няма данни за закъсали автомобили или затруднения в придвижването. От ОПУ призоват водачите да бъдат подготвени за зимни условия и да шофират с подходящи гуми.

В община Сливен скоростта на вятъра достигна над 110 километра в час, съобщиха от Общината. В града има прекършени клони, скъсани кабели на фирма - оператор на телевизия и интернет, както и разкъсани от силния вятър билбордове. Електрически ток няма на Карандила. Екипите на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на авария. В част от село Гавраилово също няма електричество.

Минус 17 градуса минимална температура е измерена тази сутрин в Пампорово, според информация от Планинската спасителна служба. Условията за ски в курорта са добри, отворени са 13 писти, снежната покривка е близо 70 см.

Днес е най-студеният ден от началото на зимата, според планинските спасители.n Пътищата в област Смолян са проходими при зимни условия, уточняват от Областното пътно управление. Заледените и заснежени пътни участъци са обработени.

Подадени са и единични случаи за липса на ток. От селата няма постъпили сигнали за поражения от вятъра. В планинската част пътищата са проходими при зимни условия. Оранжев код за опасно време е в сила за област Сливен днес, предупреждават синоптиците от НИМХ.

Във всички останали области на България за понеделник е обявен жълт код за ниски температури, а в някои и за силен вятър. Очакват се максималните температури да останат под 0°. Ще духа силен северен вятър с пориви 20-24 m/s.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев