АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ НАБЕЛЯЗА И ОСНОВНИТЕ ПРИОРИТЕТИ НА КАБИНЕТЪТ "ДОНЕВ" 2

Румен Радев и Гълъб Донев
03.02.2023 / 15:40

Четири месеца след предсрочните избори и след три неуспешни опита 48-ото Народно събрание да състави редовен кабинет президентът Румен Радев назначи днес новото служебно правителство, като ги поздрави за постигнатото дотук, но открои и бъдещите им приоритети.

След като отбеляза, че основната му задача ще бъде да организира петите предсрочни избори за парламент за последните две години, държавният глава открои успехите на първия кабинет на Гълъб Донев, сред които укротяване на галопиращата инфлация, подивелите цени, преодоляването на проблеми с липсата на природен газ, замразените инфраструктурни проекти, липсата на закони по Плана за възстановяване и развитие.

"Въпреки ограничените инструменти вие успяхте да спрете свободното падане на държавата, да овладеете кризите, да проведете честни избори", настоя Радев.

По думите му в енергетиката само за няколко месеца е бил извършен огромен скок, като са се организирали първите прозрачни търгове за доставки на втечнен газ, като е постигната реална диверсификация, която се е отразила и върху цената.

"Успяхте да снижите цената на горивата до най-ниската в Европа", категоричен бе президентът.

"България се превърна от страна, през която се транзитира руски газ, в желан и търсен партньор и ценен генератор на идеи, с които се поставяме в много добра позиция на Балканите, като допринасяме за енергийната сигурност на нашите партньори и съюзници", отбеляза той.

"За първи път държавата с цялата си мощ стъпи на "Капитан Андреево", като се засили охраната на границата и нелегалният трафик на мигранти бе редуциран значително, в МВР започнаха оздравителни процеси", отбеляза още държавният ни глава.

Президентът набеляза и основните приоритети, върху които кабинетът "Донев" 2 ще трябва да наблегне, след като цените на стоките продължават да растат, а българите да обедняват и да гледат с тревога към бъдещето си.

"Българите обедняват, живеят трудно и с тревога за бъдещето. Затова основните приоритети във вашата по-нататъшна дейност трябва да бъдат насочени за гарантиране на покупателната способност на българските граждани и борба с обедняването, подкрепа на най-уязвимите, ограничаване на монополите и спекулата. Подобряване на условията за икономическо развитие, подкрепа на родните производители и привличане и то агресивно, на чуждeстранни инвестиции", настоя Румен Радев.

Според него сигурността също остава постоянен ангажимент на правителството, затова "и очаквам работата за проектите за модернизация на армията да продължи да се развива, още по-голямо укрепване на границата, финансовите престъпления, беззаконието по пътищата, за укрепването на държавността, правосъдната реформа".

Президентът се обърна към служебния кабинет с думите, че очаква и изграждането на Националната детска болница да продължи да се развива с ускорени темпове, както и проектът за въздушна спешна помощ да се осъществи.

"Доказахте, че имате характер не само да преодолявате предизвикателствата, но да вземате отговорни решения за бъдещето, защото липсата на решения днес, означава упадък и застой в бъдеще", подчерта Радев.

Според него участниците в идната предизборна кампания ще се опитат да си приписват успехи на служебното правителство.

"Призовавам ви да пазите самообладание, да не се намесвате в кампанията и да не вземате страна, но да отстоявате истината, вашето лично достойнство и интересите на ведомствата, и на българските граждани", призова президентът и прочете Указ 27, с който назначава служебното правителство с премиер Гълъб Донев.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев