АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КАБИНЕТЪТ "ДОНЕВ 2" ВСТЪПВА В ДЛЪЖНОСТ, ПРЕЗИДЕНТЪТ ПРЕДСТАВЯ ПРИОРИТЕТИТЕ МУ

Гълъб Донев
03.02.2023 / 08:35

Вторият служебен кабинет с премиер Гълъб Донев встъпва в длъжност днес. Премиерът и министрите на временното правителство, назначено от президента Румен Радев, ще положат клетва на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

Държавният глава ще представи задачите и приоритетите пред служебния кабинет.

Четири месеца след предсрочните избори и след три неуспешни опита 48-ото Народно събрание да състави редовен кабинет от днес президентът назначава служебно правителство. То е пето за Румен Радев като държавен глава.

С указ президентът разпусна Парламента от днес и насрочи изборите за ново Народно събрание на 2 април.

За втори път през последните две години служебен кабинет поема властта от временно правителство. Премиер остава Гълъб Донев.

Преди половин година той оглави четвъртия служебен кабинет на Радев със задачи да осигури доставки на природен газ на поносими цени, да напише липсващите закони по Плана за възстановяване и с основен приоритет - сигурност в страната на фона на непосредствената близост на войната в Украйна.

"Управлението в кризисна ситуация при големи обществени очаквания и нужди изисква компетентност, опит, самообладание и диалогичност. Затова и моят избор на служебен министър-председател се спря на господин Гълъб Донев", каза Радев тогава.

Такъв е изборът на президента и след половин година. Гълъб Донев ще продължи да работи със същия екип и в следващите месеци. 19 от министрите, сред които и четиримата вицепремиери, ще продължат да са част от новия служебен кабинет със същите ресори.

"Въпреки сериозните нападки, провокациите и проблемите, показахте здрави нерви и характер в битките, които водихме, да върнем държавата на хората. Защото държавата принадлежи на хората, а най-добре управлява този, който е готов да се раздели с нея във всеки миг."

Единствената промяна в правителството на президента е персонална и е в министерството на културата. Диригентът маестро Найден Тодоров сменя на поста Велислав Минеков.

Основната задача на новия служебен кабинет ще бъде да организира петия вот за парламент за последните две години. Изборите на 2 април ще бъдат тема на първото заседание на новия кабинет след церемонията в президентството. На нея държавният глава ще представи новите задачи пред петото си служебно правителство.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев