АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН РАДЕВ И ПРЕЗИДЕНТЪТ НА УНГАРИЯ ОБСЪДИХА НЕЛЕГАЛНАТА МИГРАЦИЯ И РАЗШИРЯВАНЕТО НА ШЕНГЕН

 Президентът на Унгария Каталин Новак е на официално посещение в България по покана на държавния глава Румен Радев.
02.02.2023 / 15:51

Нелегалната миграция и разширяването на Шенгенското пространство бяха водещи теми в разговора на президентите на България и Унгария.

Румен Радев и Каталин Новак смятат, че справянето с миграцията изисква контрол на външните граници на Европейския съюз, нова политика и еднаква отговорност на всички държави членки.

София и Будапеща търсят начини за повече солидарност в тази посока. Радев припомни, че България е изградила със собствени средства ограда на границата си с Турция, която помага за охраната на външната европейска граница.

Страната ни влага и сериозни ресурси в оборудване и хора. Темата миграция ще бъде обсъдена на предстоящия извънреден Европейски съвет следващата седмица:

“Ние вече изпратихме в Европейската комисия вижданията на България и необходимите финансови разчети, така че да се подобри значително охраната на българската граница.

Предлагаме, да се изгради солидна преграда, която ще намали до минимум възможността за нелегално влизане на територията на ЕС. Към момента този подход не се приема от Европейската комисия. Добре, че има готовност за помощ в различни технически средства за наблюдение и опазване на границата. Всички тези инвестиции, разбира се, са добре дошли, но те трябва да вървят заедно с промяна в подхода и европейската политика по отношение на нелегалната имиграция", казва президентът Радев.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев