АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ И ВУЧИЧ ДАДОХА НАЧАЛО НА СТРОИТЕЛСТВОТО НА ГАЗОВАТА ВРЪЗКА МЕЖДУ ДВЕТЕ СТРАНИ

 Президентите на България и Сърбия Румен Радев (вдясно) и Александър Вучич дадоха начало на строителството на системната газова връзка между двете страни
01.02.2023 / 14:40

Президентите на България и Сърбия дадоха начало на строителството на газовата връзка между двете държави на българска територия. Румен Радев определи изграждането на интерконектора като важна стъпка за задълбочаване на двустранните отношения между София и Белград, както и за развитието на целия регион:

"Този проект е пример как устойчивото ни сътрудничество с ЕК води до взиамни ползи не само за нашите страни. Той дава нови възможности за региона чрез реална диверсификация и сигурност на доставките. Той е пример за успешното прилагане на европейската стратегия за достъпна и сигурна енергия. Защото успехът на Сърбия в поддържането и изграждането на нови връзки със съседните страни с този интерконектор вече е успех и за България. Защото ние добиваме възможности за разширен достъп до европейските пазари".

Очаква се газовата връзка, по която ще може да се пренася синьо гориво и в двете посоки, да бъде въведена в експлоатация през октомври тази година. Капацитетът на интерконектора ще бъде 1,8 млрд. куб. метра природен газ годишно. Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов обясни значението на проекта за региона:

"На първо място дава възможност на Сърбия за алтернативни източници на природен газ - а именно терминалите за втечнен газ в Гърция, където и ние участваме, тъй като сръбската държава има резервиран капацитет на терминала в Александропулис, а и достъп чрез споразумението на България, да ползва всички терминали за втечнен газ в Турция. От друта страна, тъй като е двупосочен ще даде възможност на България за достъп до централноевропейските пазари и така да подсигури по-добри цени и диверсификация на източниците".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев