АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛЮБЧО НЕШКОВ: СБЛИЖАВАНЕТО МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ Е НЕИЗБЕЖНО

Любчо Нешков
30.01.2023 / 14:34

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи ще се срещне тази седмица в Брюксел с българи от Република Северна Македония. Това съобщи пред БНР журналистът Любчо Нешков, собственик на сайта БГНЕС.

"Тогава в ЕС ще могат не през журналисти или през българските политици, а през жертвите на този режим да чуят какво се случва в РСМ. И не само да чуят, а и да предприемат необходимите действия", подчерта той.

По думите на Нешков институционалната омраза в Северна Македония е копие на случващото се в Сърбия:

"В РСМ е просто една карикатура на идеологията в Белград. ... Корените на проблемите в Скопие са точно там".

Журналистът изказа убеждение, че по отношение на държавната идеология в РСМ спрямо България има пълно съглашателство и синхрон между партиите, които са в управлението на страната и в опозиция:

"Не познавам такъв македонски политик - дали в управлението, или в опозицията - който ще предприеме действия спрямо нас, които да не са съгласувани с това, което те самите си го наричат - дълбоката държава".

Нешков посочи, че населението на РСМ "живее под тотална антиевропейска пропаганда - и от управляващи, и от опозиция".

Според Любчо Нешков България никога не е правила стратегически грешки по отношение на Македония - от признаването на нейната независимост, до подписването на Договора за нормализирането на двустранните ни отношения.

"Сближаването между България и Северна Македония е неизбежно. Поради тази причина тази отрова достига до такива нива, каквито не сме виждали никога, защото тя вече няма необходимата сила и подкрепа и отива към своя край. Колкото по-бързо, толкова по-добре за самите македонци".

В коментар за предстоящото честване на паметта на Гоце Делчев на 4-ти февруари журналистът изказа очакване за "цивилизовано отношение от страна на управляващите в Скопие":

"Не познавам такъв македонски герой, който ще излезе да блокира магистралата между българската граница и Скопие, без подкрепа от страна на управляващите. Когато говорим за ескалация, трябва да говорим за ескалация от другата страна. Ние да не би да сме пребили някого? Дали ще има цивилизовано отношение на 4-ти февруари е изцяло в ръцете на македонските власти".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев