АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТДАВАМЕ ПОЧИТ КЪМ ЖЕРТВИТЕ НА ХОЛОКОСТА

 С едноминутно мълчание стартира работният ден за народните представители. Така те почетоха жертвите на Холокоста.
27.01.2023 / 12:55

Международният ден в памет на жертвите от Холокоста се отбелязва днес – 27 януари. Денят е обявен с резолюция на Общото събрание на ООН от 1 ноември 2005 г. Датата отбелязва годишнината от освобождаването на 27 януари 1945 г. на нацисткия концентрационен лагер „Аушвиц – Биркенау“ от съветските войски. Между 1940 и 1945 г. в лагера умират един милион евреи. Резолюцията призовава страните членки на ООН да предават на бъдещите поколения уроци за геноцида, за да не може той да се повтори в бъдеще. В декларация на Министерството на външните работи (МВнР) на България от 2 ноември 2005 г. се посочва, че страната приветства приемането на резолюцията.

„Убедени сме, че всяка година на 27 януари споменът за 6 милиона невинни жертви на Холокоста ще укрепва решимостта на държавите членки на ООН никога повече да не бъдат допускани актове на геноцид“, се посочва в декларацията на МВнР.

В България Международният ден в памет на жертвите от Холокоста ще бъде отбелязан с различни инициативи.

Българската телеграфна агенция (БТА), в партньорство с Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф", си поставя задачата с поредица от материали да припомни събитията от миналото и участниците в тях, и да представи значението на спасението и спасителите. България е спасила близо 50 хиляди живота. Според официалните данни на интернет страницата на Изследователския център на Световния център за възпоменание на Холокоста Яд Вашем в таблицата срещу името на България е записано, че в страната е имало 50 хиляди евреи преди Втората световна война и нула жертви. Единствената държава в таблицата със записани нула жертви е България.

С едноминутно мълчание стартира работният ден за народните представители. Така те почетоха жертвите на Холокоста.

"Международният ден за възпоменание на жертвите на Холокоста е ден за памет, но и ден за урок. Днес си спомняме за милионите невинни жертви на най-голямото зло, което светът някога е виждал. Хитлеристкият режим отвори рана, която вече десетилетия човечеството се опитва да изцели. Рана, за която обаче българският народ и Българската православна църква намират лек, когато през 1943 г. отказват да предадат на нацистите своите близо 50 000 братя и сестри евреи, избавяйки ги от сигурна смърт в концентрационните лагери. Едновременно с това обаче с болка свеждаме глави пред паметта на онези 11 343 депортирани от Вардарска Македония и Беломорска Тракия, които българите не успяхме да спасим. Никога вече!", написа във фейсбук лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов.

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов положи цветя пред Паметника на спасението в градинката между парламента и Софийския университет. Той се поклони пред паметта на жертвите на Холокоста и пред подвига на спасителите.

“Отбелязваме Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. Престъпленията и жертвите не бива да се забравят, поуките също - да сме непримирими към човеконенавистни прояви, омраза и насилие. Никога повече да не ги допускаме. Ние сме горди, че нашият народ спаси евреите в България.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова при поднасянето на цветя в памет на жертвите на Холокоста.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев