АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО РАЗГЛЕЖДА НОВА ФОРМУЛА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ПРОЦЕНТИ ТЕЛК

ТЕЛК
25.01.2023 / 08:55

Новата формула за изчисляване на проценти ТЕЛК, заложена в проект на наредба на здравното министерство, влиза за разглеждане на днешното правителствено заседание.

Промените, които засягат стотици хиляди хора с увреждания, бяха предложени през ноември, но внасянето им се забави заради голям брой предложения за допълването им по време на общественото обсъждане. Стигна се и до протести за по-бързото им приемане.

Най-високият процент на най-тежкото увреждане плюс 20 процента от сбора на процентите на останалите увреждания – така ще изглежда новата формула за изчисляване на намалена работоспособност, ако правителството приеме предложението, подготвено преди повече от два месеца.

Според проекта пожизнено ТЕЛК решение ще се дава при още 29 заболявания, като епилепсия, множествена склероза, аутистични състояния.

Предвижда се право на чужда помощ да имат деца и възрастни с психични заболявания и при по-малко от 90 процента ТЕЛК. Ново е издаването на ТЕЛК с 50 процента намалена работоспособност при инфаркт, ако след първата година човек няма нарушения на кръвообращението.

Преди няколко дни хора с увреждания протестираха пред Министерския съвет срещу забавеното одобрение на проекта, а от здравното министерство увериха, че промените ще бъдат внесени в края на януари или началото на февруари.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев