АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАМЕСТНИК-ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ АНТОНИЙ АНДОНОВ ПОСЕТИ УЧИЛИЩЕТО В СЕЛО ПЪДАРЕВО

срещата в училище "Г. С. Раковски", с. Пъдарево
24.01.2023 / 14:45

Заместник-областният управител Антоний Андонов вчера следобед бе в училището в село Пъдарево. Повод за посещението станаха появили се в медиите и социалните мрежи сигнали за вандалски актове срещу учебното заведение в планинското село на община Котел.

На срещата с учителите и персонала освен Антоний Андонов присъстваха началникът на Районното управление на полицията в Котел гл. инспектор Пламен Димитров и кметът на селото Петър Петров.

Учителите разказаха, че посегателствата срещу училище "Георги С. Раковски" са от няколко години, но след влизането в длъжност на новия директор Хюсеин Моллов са зачестили. Едно техните предположения е, че някой има интерес малкото селско училище да бъде закрито. Сред извършените вандалски актове са: многократно чупене на прозорците на директорския кабинет, изсипване на наподобяваща бензин течност в сградата, стрелба с въздушна пушка по автомобила на директора на учебното заведение и др.

Училището разполага с 520 дка собствена земя, но получените от арендоването й финансови средства до момента не са влагани в ремонти и реновиране на училищната сграда. Лошото й състояние е една от причините част от децата на село Пъдарево да посещават училището в Сунгурларе, докъдето ги извозва училищен автобус. От Бургаска област.

Засега причините и извършителите на вандалските покушения срещу основното училище в село Пъдарево са неясни, но предстои сериозно разследване. Ще се работи по няколко версии. "Посегателството срещу една българска образователна институция е сериозно престъпление. Ние няма да толерираме подобни извращения и аз силно се надявам извършителят да бъде установен и наказан с цялата строгост на закона", подчерта по време на срещата заместник-областният управител Антоний Андонов.

След Пъдарево той посети и село Ябланово, за да се запознае на място със снабдяването на населението с дърва за отопление. През месец ноември Антоний Андонов се срещна с жителите на селото по сигнали за закъсняващи доставки на дърва. Тогава той предложи конкретно решение на проблема, което бе одобрено както от присъстващите на срещата яблановци, така и от директора на Горско стопанство - Тича. Днес кметът на селото - Исмет Идриз, информира, че домакинствата вече са получили първите 5 кубика дърва и сега им се доставят останалите 5, от полагащите им се общо 10 кубика дърва за огрев. Той се ангажира с проверка на единичните случаи, в които възрастни хора са останали извън доставките до момента. От своя страна заместник-областният управител настоя, при установени случаи на домакинства без дърва за отопление, по възможно най-бързия начин да им бъдат предоставени, за да няма бедстващи и студуващи хора.

Кметът Исмет Идриз сезира заместник-областния управител г-н Андонов за опасен участък на пътя Котел - Ябланово, където вече са станали няколко тежки пътни инцидента, и помоли за съдействие да бъде поставена предпазна мантинела на опасната пътната отсечка. Въпросът бе поставен на вниманието на Областно пътно управление и "Пътна полиция" днес, по време на първото за годината заседание на Областната комисия по безопасност на движението.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев