АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЦИК ПРЕПОРЪЧВА 2 АПРИЛ ЗА ДАТА НА ПРЕДСРОЧНИЯ ВОТ

 Изслушване на Камелия Нейкова в НС, 24 януари 2023 г.
24.01.2023 / 13:25

Избори по новите правила могат да се проведат най-рано на 2 април. Това обяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова по време на изслушване в Народното събрание във връзка с подготовката за провеждане на предсрочните парламентарни избори.

Причината е, че при по-ранна дата не може да се гарантира доставката на необходимото количество на защитена хартия за машинно гласуване:

"Според нас и предвид становището на печатницата на Българска народна банка, евентуална дата за произвеждане на избори 26 март практически не би могло да се достави количеството хартия, но през месец април, 2 април, Централната избирателна комисия ще получи необходимите количества хартия, за да обезпечи изборния процес, така, както е предвидено в Изборния кодекс, и тази хартия ще отговаря на изискванията, заложени в закона".

Нейкова заяви, че експериментът с доставената от печатницата на БНБ защитена хартия е преминал успешно, но все още няма образец с бюлетина за машинно гласуване.

На среща в МС утре ще бъде обсъдено техническото обезпечаване на видеонаблюдението при преброяване на бюлетините.

ЦИК е направила преизчислението на мандатите от отделните изборни райони спрямо данните от националното преброяване, съобщи още Нейкова. По думите ѝ са направени промени, но няма да има райони с по-малко от 4 мандата.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев