АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СКОПИЕ ЗАБРАНЯВА НА БЪЛГАРСКИ ЕВРОДЕПУТАТ ДА ВЛИЗА В СТРАНАТА

Стево Пендаровски
24.01.2023 / 09:14

Президентът Стево Пендаровски обяви след заседание на Съвета за сигурност, че ще предложи на правителството евродепутатът и още няколко български лица да получат забрана за влизане в РС Македония. Държавният глава обаче не пожела да каже дали става въпрос за съпредседателя на ВМРО Ангел Джамбазки, пише Vecer.

Заседанието е имало специален акцент върху последните развития в отношенията с България и побоя над секретаря на сдружението “Цар Борис Трети” в Охрид.

Очаква се на 4 февруари в Скопие да пристигне организирана група за отбелязване на годишнината от раждането на Гоце Делчев. Тя ще има за цел нарушаване на сигурността с цел дестабилизиране на страната и на отношенията с България, заяви още Стево Пендаровски.

Той подчерта, че ще бъдат предприети всички необходими мерки за сигурност от границата до саркофага на Гоце Делчев в църквата „Св. Димитър” в Скопие.

Президентът посочи, че според всички оценки това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и властите няма да бъдат неми свидетели на това, което ще се случи.

„Според наличните анализи и информация на компетентните органи, става въпрос за организирана дейност от структури в съседна България, която се е активизирала особено след приемането на Европейската преговорна рамка през юли миналата година. Същите тези структури вече са мобилизирани логистично и финансово, за да подпомогнат организираното пристигане на няколко души в Скопие на 4 февруари, когато отбелязваме рождения ден на Гоце Делчев. Според всички оценки това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и компетентните органи не трябва да бъдат само мълчаливи наблюдатели на това, което ще се случи”, каза Пендаровски.

Ако предложението бъде прието, това означава, че ако тези лица са извън страната, няма да им бъде позволено да влязат в РСМ. А ако вече са на нейна територия, престоят им ще бъде отменен и ще бъдат обявени за персона нон грата.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев