АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БСП ВРЪЩА НА ПРЕЗИДЕНТА ТРЕТИЯ МАНДАТ ЗА СЪСТАВЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО

Лидерът на БСП Корнелия Нинова получава от президента Румен Радев мандат за съставяне на правителство, 16 януари 2023 г.
24.01.2023 / 09:00

БСП връща на президента третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Това беше последната възможност 48-ото Народно събрание да излъчи кабинет. Предстои държавният глава да разпусне Парламента и да определи дата за провеждането на петите за последните две години предсрочни избори.

Решението на левицата да не номинира премиер обяви още в петък председателят на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова, която преди осем дни получи от името на левицата папката с третия мандат от президента. Тогава тя обяви план с четири стъпки за съставяне на кабинет. В търсене на подкрепа левицата покани на среща лидерите на всички парламентарни партии, в която участваха ГЕРБ, ДПС и "Български възход". Останалите три формации – "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Възраждане" - отказаха да участват в срещата.

След съвместно заседание на Изпълнителното бюро и парламентарната група, Нинова обяви:

"Връщаме третия мандат на президента".

Така се изчерпва и последната възможност за съставяне на правителство в 48-ото Народно събрание.

След като и БСП върне мандата неизпълнен, държавният глава трябва да разпусне парламента и да определи дата за нови избори.

По въпроса Радев ще се консултира с правния си екип.

"По Конституция трябва до два месеца да се проведат изборите след разпускането на парламента, но Конституцията мери в месеци, а Изборният кодекс мери в дни. И тук имаме малък проблем с февруари, който ще го изчистим."

За организацията на вота, който ще бъде по нови правила след промените на Изборния кодекс, е необходимо и становището на Централната избирателна комисия. Днес президентът ще разговаря с ръководството на ЦИК.

"Да бъде ясно на партиите може ли или не може да има избори с машини - поради все още закъснелите доставки на хартия за принтерите на машините, на 26 март."

Държавният глава трябва да назначи и служебен кабинет. Премиер и в следващото временно правителство остава "категорично Гълъб Донев", каза Румен Радев

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев