АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АВСТРИЙСКИЯТ КАНЦЛЕР ЩЕ ПОИСКА ОТ ЕК 2 МЛРД. ЕВРО ЗА ГРАНИЦИТЕ, ОСТАВА НЕПРЕКЛОНЕН ЗА ШЕНГЕН

анцлерът на Австрия Кар Нехамер (в центъра) и президентът Радев в Елхово - 23 януари 2023
23.01.2023 / 19:07

Не е справедливо България и Румъния да са извън Шенгенското пространство заради кризата, в която се намира самият Шенген, подчерта президентът Румен Радев в отговор на изтъкнатата позиция на австрийския канцлер Карл Нехамер, че в момента Шенген има проблем и вместо да се вдигат границите, отново падат.

Канцлерът подчерта, че миграционният поток, който навлиза във вътрешността на Европа, е общ проблем и не бива България и Румъния да бъдат оставени сами да се справят с охраната на външната граница на ЕС. В тази връзка той обеща, че ще настоява пред Европейската комисия за отпускане на 2 милиарда евро за закупуването на техническо оборудване и подготовката на служителите, охраняващи границата.

От своя страна президентът Румен Радев благодари на канцлера, но беше категоричен, че на всяко заседание на ЕС ще поставя въпроса за членството ни в Шенген.

Мигрантският натиск на турско- българската граница е нараснал рязко през последните месеци, а мигрантите стават все по агресивни. От страна на България са взети мерки за ограничаване на натиска, подчерта президентът Радев.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев