АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕБИХА СЕКРЕТАРЯ НА БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРЕН КЛУБ В ОХРИД

Културният клуб „Цар Борис Трети” в Охрид
20.01.2023 / 09:49

За случай алармира евродепутатът Андрей Ковачев: Положението е нетърпимо!

Пребиха секретаря на българския културен клуб в Охрид

Момчето е в болница, тримата нападатели са идентифицирани и се очакват ефективни наказания.

Секретарят на културния клуб „Цар Борис Трети” в Охрид е бил пребит. За случая алармира с пост във Фейсбук евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП).

Според Ковачев насилието е само, „защото е открит българин и секретар на българския клуб там.“

Той пише още: "Насилието, омразата и дискриминацията трябва да спре!

Очаквам моментална реакция на властите и в двете страни!

Това положение е нетърпимо. Политическата класа, медиите и академичните среди са създали атмосфера на омраза и преследване на българите.

Европейските институции разбира се ще бъдат информирани!

Момчето е в болница! Полицията е информирана!“

По-късно, пред Би Ти Ви, евродепутатът съобщи, че тримата нападатели са идентифицирани и се очакват ефективни наказания.

„Виктор Стоянов ми написа в месинджър, че това се е случило преди няколко минути и ме помоли за помощ. Трима души са го пребили и са му казали, че искат да го убият, защото е българин“, обясни Ковачев.

Северна Македония и България трябва да реагират. Ковачев заяви, че българският консул се е заел със случая.

В ефира на „Здравей, България” на Нова тв Виктор Стоянов от Фондация „Македония” съобщи още подробности за нападението над Християн Пендиков.

„След нападението в заведението Християн е опитал да избяга и е пребит допълнително от трима нападатели, които той лично не познава. Те са го набили, защото са го разпознали като българин и активист”, уточни Стоянов.

По думите му Пендиков е първоначално нападнат словесно заради това, че е българин и няма място в Северна Македония. „След това тримата са започнали да го налагат вътре в заведението”, разказа той.

Стоянов обяви, че секретарят е със средни телесни повреди - счупена челюст, комоцио, спукан прешлен на врата. „Предстои му операция в понеделник”, добави той. Властите в РСМ потвърдиха за NOVA, че нападнатият мъж е в болница със счупена челюст и множество травми по главата.

Пендиков разпознава двама от нападателите като публични фигури в Охрид, които са известни от подземния свят. „Хора, които са заявявали антибългарските си чувства. Всички ние очакваме властите в Северна Македония да си свършат работата”, подчерта Стоянов.

Секретарят на българския клуб сам отишъл до полицията, където е подал жалба. След това е изпратен в болница.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев