АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НС ОДОБРИ НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ УЛЕСНЕНИЯ ЗА НАЕМАНЕТО НА ЧУЖДЕНЦИ СЪС "СИНЯ КАРТА"

Народно събрание
19.01.2023 / 13:11

Отпада изискването работниците и служителите, които са необходими за нашата икономика, да притежават висше образование. С промените на второ четене в закона за трудовата миграция и мобилност парламентът въведе гъвкав режим на възможностите за дистанционна работа и възможностите за дългосрочни и краткосрочни командировки, включително на територията на ЕС.

Притежателите на "синя карта" могат да упражняват и дейност като самоосигуряващи се лица.

Променени бяха и Закона за чужденците в Република България, Закона за насърчаване на заетостта, Закона за българските лични документи, Закона за здравното осигуряване.

Целта е облекчаване на процедурата по получаване на "синя карта".

Против бяха от БСП, "Възраждане" и ДПС.

Мотивите са, че е нецелесъобразно чужденци, които отговарят на условията за упражняване на висококвалифицирана заетост съгласно българското законодателство, да влизат в страната с виза за краткосрочно пребиваване.

Депутатът Петър Петров от "Възраждане":

"Всеки един чужденец, говоря за държави извън Европейския съюз, Европейското икономическо пространство ще може вече, дори да не разполага с висше образование, не само да се конкурира, но и да бъде предпочетен заради по-ниското заплащане, което да му бъде дадено от тези местни, работещи в България чужди корпорации, чужди фирми, да бъде предпочетен вместо български служител, дори такъм, който е на работа. И именно това е дискриминационно".

И Георги Гьоков от БСП:

"Това бързане, което направихме по приемането на този законопроект няма да доведе до нищо добро. Отваряме широко и безконтролно българския пазар на труда без гаранции защита на интересите на българската работна ръка".

Депутатът от ГЕРБ Деница Сачева, която е и вносител на промените, апострофира:

"И в момента в страната чакат да влязат граждани, които биха искали да работят на нашия пазар, които са от Украйна, от Русия, от Беларус, поради различни обстоятелства, които се случват различни държави. Също има хора, които искат да дойдат и от Испания, от Германия.

Това, което се случва в момента – че процесът е тромав, има много удължени срокове, има много некоординирана работа между институциите.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев