АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

"ВЪЗРАЖДАНЕ" ИСКА И СИНДИКАТИ НА ПРЕГОВОРИТЕ С ЕС ПО ПВУ

Искра Михайлова
18.01.2023 / 11:30

Делегацията, която ще преговаря с ЕС за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) с цел запазване на въглищните централи, да бъде в разширен състав и в нея да бъдат включени председателите на трите синдикати КНСБ, "Подкрепа" и "Защита". Това поискаха от "Възраждане" с декларация, прочетена от депутата Искра Михайлова от парламентарната трибуна.

Повод за искането стана представената на форум вчера енергийна стратегия до 2053 г., в която по думите на Михайлова въглищните централи "изчезват" след 2030 г., а такова решение НС не е взимало, напомни тя.

От "Възраждане" изразиха недоверие към вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

"Това според нас би било най-добрата гаранция за защита на поставените от Народното събрание цели от миналата седмица, най-малкото защото тези хора се отчитат за действията си пряко на десетки хиляди български работещи и защото те през последните месеци бяха на твърда позиция, за разлика от повечето политически партии, за съжаление. Така ще осигурим някакви шансове за успех, защото всички добре знаем, че ако зависи от господин Пеканов, въглищните мощности ще бъдат затворени още утре", каза Искра Михайлова.

Миналата седмица парламентът задължи служебното правителство до края на март да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост в частта на енергетиката, за да отпадне поетия от страната ангажимент за намаляване на въглищните емисии с 40 %.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев