АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАТ СЪЗДАВАНЕТО НА АНКЕТНА КОМИСИЯ ПО СКАНДАЛА NEXO

Народно събрание
18.01.2023 / 09:24

Депутатите да обсъдят проект на решение за създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на Nexo и свързаните с нея компании. Това предвижда седмичната проектопрограмата, публикувана на интернет страницата на парламента.

Вносители на проекторешението са Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС и група народни представители.

Името на компанията беше свързано с имената на бивши и настоящи депутати, както и с финансиране на парламентарно представени политически сили.

Искането за анкетна комисия е във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури, финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии в България, гласи внесеното проекторешение.

Късно снощи от ДБ обявиха, че ще подкрепят създаването на комисията, като заедно с това разкриха, че 15 от дарителите на “Движение Да България” са служители на Nexo. Те са дарили са общо 199 999 лв. за миналата година и почти толкова за 2021, съобщиха от партията. Според техните регистри част от тези дарители са партийни членове, учредители и активисти.

Oфисът на криптозаемодателя Nexo в София беше претърсен миналата седмица от българската полиция като част от разследване по подозрения за пране на пари и данъчни престъпления. В операцията участваха над 300 полицаи, прокурори и агенти по национална сигурност, съобщи Сийка Милева, говорител на главния прокурор на България. Властите разследват базираната в Лондон компания Nexo по подозрение в пране на пари, данъчни престъпления и престъпления, свързани с нелицензирани банкови дейности, каза тя и добави, че засега проверката е ограничена до България.

Разследването в България се провежда около четири месеца след като регулаторните органи в осем американски щата издадоха заповеди за прекратяване на дейността на Nexo, твърдейки, че компанията е предлагала сметки с доходи от лихви, без да регистрира инвестиционните продукти като ценни книжа, съобщава Блумбърг. Миналият месец Nexo е заявила, че планира постепенно да преустанови предлаганите в САЩ продукти и услуги, позовавайки се на "липсата на регулаторна яснота".

Полицията е претърсила общо 15 адреса, свързани с компанията, каза Милева. Антони Тренчев, съосновател на Nexo и бивш депутат, заяви за Блумбърг: "Това е координирана атака, както личи от абсурдните твърдения".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев