АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРИЯ НЕ Е ИЗНАСЯЛА ЗА УКРАЙНА ТАНКОВЕ Т-72, КОМПЛЕКСИ С-300, МИГ-29 ИЛИ СУ-25

Димитър Стоянов Снимка: БНТ
17.01.2023 / 15:35

Министерството на отбраната не е продавало самолети Су-25 повече от 10 години. Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов, коментирайки публикация на "Блумбърг", че България е продала 14 щурмови самолета съветско производство Су-25 на страни-членки на НАТО, които на свой ред са ги предали на Украйна, предаде БНТ.

„20 броя самолети Су-25 са продадени в периода 2005 – 2012 г. на четири фирми. През същия период 2005 – 2012 г. част от тези бойни самолети са изнесени. От самолетите, закупени тогава от български фирми, шест броя са в България, собственост са на българска фирма, и не са продадени", поясни той.

Министърът отхвърля спекулациите, че Министерството на отбраната е предоставяло техника и въоръжение на украинската страна, извън одобрената с решенията на Народното събрание от миналата година.

На въпрос за цитираните в публикации продадени танкове Т-72, министър Стоянов заяви, че това не е вярно.

„През последната година Министерството на отбраната не е продавало танкове Т-72 на когото и да било. Те са собственост на Българската армия и стоят в нашите формирования. В решението на Народното събрание ясно е казано какво може да бъде изнасяно в помощ на Украйна - въоръжение и техника. Не са изнасяни нито Т-72, нито комплекси С-300, нито МиГ-29, нито Су-25“, почерта министър Стоянов.

Средствата за предоставяната техника и хуманитарна помощ за Украйна подлежат на възстановяване от европейския фонд и страната ни вече е кандидатствала за това. Към момента тяхната сума не може да бъде посочена.

„Хуманитарната помощ само от Министерството на отбраната е около 7 милиона лева - говоря за предоставените каски, бронежилетки, медицински китове и дрехите“, каза министърът.

Продължават интензивните разговори с полската страна за двата двигателя за самолети МиГ-29, които страната ни очаква от Полша.

„Моята идея е до края на януари двигателите да бъдат в България“, посочи Димитър Стоянов.

В петък министърът на отбраната ще участва в поредната среща за оказване помощ за Украйна, която се провежда във формата „Рамщайн“. Там той очаква да проведе разговори с представители на френската и шведската страна за заместващите изтребители, както и с германската страна по теми, свързани с превъоръжаване на Българската армия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев