АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МИНИСТЪР ДЕМЕРДЖИЕВ: УДАРЕНИ СА СЕРИОЗНИ КАНАЛДЖИЙСКИ ГРУПИ

Иван Демерджиев
16.01.2023 / 10:15

Операция срещу нелегалната миграция се провежда в цялата страна, съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев. Очаква се акцията да продължи на територията на други държави.

Министърът на Демерджиев заяви на брифинг:

"Акцията е мащабна. Ще се проведе на територията на цялата страна и към момента вече има успешни реализации на ГДБОП и на "Гранична полиция". Ударени са сериозни групи, занимаващи се с така нареченото каналджийство, като акцията ще продължи не само в рамките на днешния ден, ще продължи не само на територията на България, ще се пренесе и на територията на Турция".

"Имаме уверение от турската страна за това и резултатите в крайна сметка ще бъдат оповестени публично, но смятаме, че това е част от пътя ние да разрешим трайно проблема с нелегалната миграция и днес дори обсъждахме това с моя гръцки колега, че подобни акции ще бъдат планирани и проведени включително и на територията на България и на Гърция, защото на трансграничната престъпност може да се отговори само по един начин - с взаимодействие".

Това посочи министър Демержедиев след среща с Нотис Митарачи, министър по миграцията и убежището на Гърция.

Двамата са обсъдили проблемите с нелегалната миграция. Митарачи е поел ангажимент да посредничи при разговорите за приемането на страната ни в Шенген.

Фокусът върху опазването на външните граници трябва да се засили и да се работи в посока по-сериозна солидарност от страна на ЕС по този въпрос, каза Демерджиев.

Иван Демерджиев изрази оптимизъм, че България ще влезе в Шенген в началото на втората половина на тази година.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев