АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛУЧАЯТ „NEXO“: ЧЕТИРИМА СА ОБВИНЯЕМИ, ЧАСТ ОТ СВИДЕТЕЛИТЕ СЕ СТРАХУВАТ ЗА СИГУРНОСТТА СИ

Иван Гешев
13.01.2023 / 23:35

Уникален случай не само за България, но и в световен мащаб – така главният прокурор Иван Гешев определи на специален съвместен брифинг пред медиите започналото разследване срещу по думите му организирана престъпна група за пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз, което се води под надзора на Софийската градска прокуратура, от екип на Националната следствена служба и служители на ДАНС.

По безпрецедентния случай "Nexo" до момента има привлечени четирима обвиняеми, претърсени са редица обекти, иззети са доказателства, текат и в момента разпити на свидетели, като част от тях се притесняват за своята сигурност и ще им бъде осигурена защита.

„Благодаря на колегите, които работиха в продължение на месеци. Благодаря и на колегите в МВР, които оказаха сериозна помощ при извършване на действията по разследването. Това е пример за добро институционално сътрудничество и за добро сътрудничество с нашите европейски и евроатлантически партньори“, заяви главният прокурор.

По думите на Гешев вероятно ще се наложи експертна помощ от чужбина.

"Предстои тежка и трудна работа. Готови сме да изясним всички обстоятелства, независимо от предизвикателствата", каза още главният прокурор.

В брифинга във връзка с разследването участваха още заместник-главният прокурор по разследването и директор на НСлС Борислав Сарафов, говорителят на главния прокурор Сийка Милева, завеждащият отдел „Киберпрестъпления“ в НСлС Светослав Василев, представители на отдел „Финансова сигурност“ в ДАНС, както и от Британската агенция за борба с престъпността.

Към настоящия момент разследването по делото е възложено на много голям екип от следователи от НСлС, прокурори Градска прокуратура и колеги от Дирекция Финансова сигурност в ДАНС, това заяви шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

"По делото вчера бяха с предварително разрешение на съда претърсени 15 обекта - офиси и жилищни домове. По неотложност влязохме в още два обекта. Разпитани са над 20 свидетели, някои от които анонимни. Разпити се провеждат и в момента, в кабинета на следователите. Някои от свидетелите изразиха опасения за своята сигурност и те ще бъдат включени в програмата за защита на свидетели. Надявам се събраните доказателства да помогнат за изясняване на цялостната картина и обективната истина", посочи Сарафов.

По случая са иззети огромен брой магнитни носители на информация, компютри, пари и крипто активи.

Като обвиняеми по делото са привлечени четирима души. "Няма да им кажа имената, но може би някои от тях вие ги знаете. Повдигнато им е обвинение за това, че от началото на 2018 г. до 12 януари 2023 г. на териториите на България, Великобритания, Ирландия, Швейцария и Кайманови острови са участвали, а един от тях е и ръководил организирана престъпна група с користна цел да върши престъпления - пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз. На всички обвиняеми е наложена забрана за напускане пределите на нашата страна", посочи Сарафов.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че на двама от участниците в организираната престъпна група са определени мерки за неотклонение „парична гаранция“ в размер от по 1 млн. лева. „Това разследване се оценява като второ по мащаб след разследването за фалита на КТБ“, каза Сийка Милева.

Милева посочи още, че са назначени данъчни ревизии. По досъдебното производство има данни, че тези хора са с изключително големи финансови възможности. Разполагат със скъпи имоти в Дубай, на Бахамите, Карибите, имат яхти.

"Бяха намерени и иззети 35 картини на скъпи художници, които ще бъдат предадени на Националната художествена галерия, сред които на Салвадор Дали, на Пикасо и на Матис", посочи Милева.

В отговор на журналистически въпрос по повод публикации, обвързващи политически лица с членове на организираната престъпна група, говорителят на главния прокурор отбеляза, че прокуратурата има готовност да повдигне обвинения срещу всеки, независимо дали става въпрос за министър, депутат или магистрат, ако са събрани достатъчно доказателства в хода на разследването.

Милева коментира, че по делото са налични свидетелски показания за проведена преди половин година в кабинета на министъра на финансите тогава среща с представители на разследваната компания и дружество за банкови трансакции, на която е била обсъждана възможността за въвеждане на разплащания с криптовалути у нас.

"Разговорът организирал лично бивш финансов министър. Тогава идеята била да се обсъди и договори как през една от големите системи за разплащане у нас да може да се плаща и с криптовалута и как тя да бъде обменяна в пари", обясни тя.

Светослав Василев, завеждащ отдел „Киберпрестъпления“ в НСлС, предостави информация за дейността на разследваното дружество. Той разясни, че са засечени преводи от криптоборса, на която са наложени санкции от САЩ. Установени са и нарушения на санкции на ООН. Регистрирани са и опити за манипулиране на пазари на различни криптовалути.

„Общата стойност на извършените трансакции е над 94 млрд. долара. Открити са трансакции към лице, уличено в терористична дейност“, добави Василев.

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов допълни, че в днешния глобален свят финансовата стабилност е от ключово значение за нормалното функциониране на икономиката и благосъстоянието на гражданите. „Разследването е безпрецедентно“, подчерта Сарафов.

„Надявам се България да е в световните новини с това, с което може да се гордеем - нашите успехи в IT сектора, младите хора, които са изключителни специалисти в тази област, а да не сме в световните новини със случаи, които дават негативен облик на страната“, заяви още главният прокурор Иван Гешев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев