АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТБЕЛЯЗВАМЕ ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО

Ден на българското кино
13.01.2023 / 11:56

Денят на българското кино отбелязваме на днешния 13 януари. Празникът се чества от 2005 година по инициатива на Националния филмов център. На днешния ден преди 108 години е била първата публична прожекция на първия български игрален филм "Българан е галант" на Васил Гендов.

Професионалният празник на българското кино се отбелязва на фона на успешна година за сектора, казват от Националния филмов център - 25 премиери за 2022-ра и 650 хиляди зрители в салоните, където се е прожектирала българска продукция, което е най-доброто за последните 30 години.

Най-новият филм на Зорница София "Майка" тръгва от днес по екраните. Лентата е вдъхновена от истинската история на Елена Панайотова, която когато разбира че не може да има деца създава театрална програма за малките в Широка лъка. Филмът не е биографичен, значителна част от него е снимана в едно от най-големите гета в света – Кибера, до Найроби.

Зорница София: "Тази история не ме остави от момента, в който снимах документалния филм "Модус вивенди", в който Елена Панайотова беше един от седемте герои. Тогава Елена тъкмо беше започнала проекта в Широка лъка със сираците. Присъствах на нещо невероятно – 200 деца без родители, които ги караха с автобуси от различни градове. Енергията беше грандиозна".

В Дома на киното тази вечер от 18 и 30 безплатно ще бъдат прожектирани анимацията на Сотир Гелев „Флорентинска нощ“ и документалния очерк „С внимание към детайла“ на доц. Георги Карайорданов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев