АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НС ЩЕ ОБСЪДИ ЗАБРАНА ЗА ИЗНОСА НА НЕФТ И НЕФТЕНИ ПРОДУКТИ С ПРОИЗХОД РУСИЯ

Народно събрание
13.01.2023 / 09:28

Въвеждане на позиция "особен търговски управител", който да действа от името на правителството в казуси като този на рафинерията "Лукойл Нефтохим", и забрана за износа на суров нефт и нефтени продукти с произход Русия ще обсъжда днес парламентът.

В промените в Закона за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, не е записано изрично името на рафинерията, но тя влиза в обхвата на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност и са част от критичната инфраструктура в сектор "Енергетика".

В мотивите към законопроекта изрично се посочва, че предложението е във връзка с ограничителните мерки срещу Руската федерация заради войната в Украйна.

Предвижда се особения търговски управител да бъде назначаван от правителството за срок от 6 месеца, като мандатът му може да бъде удължаван само веднъж, а целта е да бъде защитен държавният интерес, когато има опасност от засягане на националната сигурност или нарушаване на ограничителни мерки от международни организации, задължителни за България.

В дневния ред е включено и второ гласуване на предложената от ДПС забрана за износ на суров нефт и нефтопродукти, които са обект на дерогация, както и въвеждане на режим за облагане по ДДС и акцизи, с които да се компенсират високите цени на горивата.

Депутатите избират състав на постоянни делегации в международни организации и ще решат дали да възложат на министъра на културата да предприеме стъпки за създаване на Български културно-информационен център в Тараклия.

Петима министри ще отговарят на общо 25 въпроса на народни представители, половината от тях са зададени към служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев