АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОМИТЕТ, ПОДКРЕПЕН ОТ "ВЪЗРАЖДАНЕ", ЩЕ СЪБИРА ПОДПИСИ ЗА РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА ЛЕВА

 На протест пред Народното събрание, на който е издигнато искането за запазване на българския лев и отлагане на членството на страната ни в еврозоната, архив, 3 декември 2022 г.
10.01.2023 / 19:29

Инициативен комитет, подкрепен от "Възраждане", започва да събира подписи за провеждане на референдум за запазване на българския лев и против влизането на страната ни в Еврозоната. Инициаторите посочват, че подобно решение е необратимо, ще последва шокова инфлация и още по-голямо обедняване на българите.

Инициаторите на националното допитване изтъкнаха редица аргументи, с които от утре започват да събират подписи. Според тях България ще загуби целия си монетарен суверенитет и възможността сама да определя паричната си политика. Освен това приемането на еврото ще доведе до инфлация, за каквато икономиката ни не е готова, а щетите ще са основно върху малкия и среден бизнес, посочи Деян Николов - организационен секретар на "Възраждане", който ще бъде и говорител на Инициативния комитет:

"Една национална кампания, в която ще се включат хиляди доброволци, които ще събират подписи в продължение на 3 месеца. Целта ни е съберем над 400 хиляди валидни подписа, с което да принудим буквално българското правителство да проведе референдум по темата".

Въпросът към българските граждани ще бъде: Съгласни ли сте България да запази българския лев като единствена официална валута до 2043 година:

"Причината да сме избрали тази година е ясна и икономическа, в България в следващите поне 20 години няма да бъдем готови за влизане в еврозоната. От тази гледна точка смятаме, че този въпрос трябва да бъде отложен във времето с поне 20 години. Ние сме против изобщо влизането на България в еврозоната", уточни Николов.

Бланката за събиране на подписи ще бъде качена на сайта на "Възраждане", както и в социалните мрежи.

По-рано-днес друг инициативен комитет обяви, че започва подписка за национален референдум за еврото, който членове на "Възраждане" определиха опит за саботаж и внасяне на разделение.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев