АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИВАЙЛО ДИНЕВ: НЕГЛАСУВАЩИТЕ МОГАТ ДА ПРЕДОПРЕДЕЛЯТ МНОГО ПО-РАЗЛИЧНА ПОЛИТИЧЕСКА КАРТА

Ивайло Динев
10.01.2023 / 09:53

По думите му е налице поляризация и публична вражда, които пречат на съставянето на правителство.

Партиите се водят повече по общественото мнение и не се опитват да го възпитават, смята Динев.

Динев вижда едно решение – заради липсата на формула в този парламент, при едни нови избори повече хора да излязат да гласуват, защото сегашните негласуващи не са толкова радикално настроени.

"Негласуващите могат да предопределят много по-различна политическа карта в България."

Един от начините да се промени политическата ситуация е някой да реши да действа спрямо националния интерес, а не спрямо партийния, като загърби резултатите от едни следващи избори, коментира Ивайло Динев в предаването "Преди всички".

Според политолога разделителните линии между партиите са в основата на политиката, но сниженият публичен дебат и начинът, по който той се случва, "води до дълбоко окарикатуряване" и отдръпване на хората да гласуват.

По-важни ще бъдат общинските избори, подчерта Ивайло Динев.

Сега се намираме в цикъл, чийто край все още не се вижда. Пренареждането означава намиране на нов център на политическата карта – това вече не е ГЕРБ, но все още няма и друг, поясни той.

"Все още сме в преходен момент. Кога ще завърши той – един от ключовете е в общинските избори."

Динев изтъкна още, че общественото мнение натежава "към изграждане на нова политическа система", като натрупаното разочарование отива към нови политически сили, а партии като "Възраждане" са част от това оформяне на новото представителство.

"Въпросът е дали на нови избори такива партии, които са радикално настроени, ще привлекат повече гласове, дали ще се появи нова политическа сила в център-лявото пространство, която да върне част от загубения вот след спада на БСП. Общественото мнение през последните 2 години показва, че има пренареждане на политическата система и търсене на нов център."

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев