АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОНДОЛИЗА РАЙС И РОБЪРТ ГЕЙТС: ВРЕМЕТО НЕ Е НА СТРАНАТА НА КИЕВ

Кондолиза Райс и Робърт Гейтс
09.01.2023 / 08:51

Икономиката и военният потенциал на Украйна сега почти изцяло зависят от подкрепата на Запада и времето в настоящата ситуация не е на страната на Киев. Бившият държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс (2005-2009) и бившият шеф на Пентагона Робърт Гейтс (2006-2011) изразиха тази гледна точка в съвместна статия, публикувана в събота в електронната версия на вестник "Вашингтон пост", съобщава ТАСС.

Авторите на статията смятат, че цялата икономика на Украйна и нейният военен потенциал са изцяло зависими от доставките от западните страни, преди всичко от САЩ. Освен ако украинските въоръжени сили не постигнат значителен пробив в конфликта, натискът на Запада върху Киев да преговаря за прекратяване на огъня „ще се увеличи с течение на месеците на военна безизходица“, зявяват Райс и Гейтс.

„Единственият начин да се избегне този сценарий“, смятат авторите, е Вашингтон и неговите съюзници да увеличат военните доставки за Киев, които биха били „достатъчни, за да сдържат нова руска офанзива и да отблъснат руските сили на изток и юг“. „Сега се нуждаем от решения на САЩ и техните съюзници да предоставят на украинците допълнителна военна техника, предимно мобилни бронирани машини“, пишат бившите ръководители на Държавния департамент и Пентагона.

Според тях като цяло „единственото, което може да се каже със сигурност сега, е, че боевете и разрушенията ще продължат“. Според Райс и Гейтс ръководството на Руската федерация е сигурно, че „времето е на страната“ на Москва и единството на Запада по въпроса за подкрепата на Украйна в крайна сметка ще се разпадне.

"Той (руският президент Владимир Путин - бел. ТАСС) не може да отстъпи четирите източни региона на Украйна, които обяви за част от Русия. Ако не може да постигне военен успех тази година, той трябва да запази контрола върху позициите в Източна и Южна Украйна, които в в бъдеще ще се превърнат в плацдарм за нови офанзиви за превземане на останалата част от украинското черноморско крайбрежие, контролиране на целия Донбас и след това придвижване на запад“, твърдят още Райс и Гейтс.

Според Пентагона от началото на специалната военна операция на Русия в Украйна САЩ са отделили над $24,2 милиарда за военна помощ на Киев. Външният министър Сергей Лавров и други руски официални лица многократно са обръщали внимание на опасността от разпространението на оръжия, доставени от Запада на Украйна в други региони. Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов предупреди, че милитаризацията на Украйна от Запада пряко застрашава европейската и световната сигурност.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев